Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3580
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBAŞAK, SERHAT-
dc.date.accessioned2023-08-18T12:43:42Z-
dc.date.available2023-08-18T12:43:42Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3580-
dc.description.abstractFaselya bitkisi arıların ihtiyacını karşılayabilecek nektar ve polen kaynağı oluşturabilen ender bir bitki olmasından dolayı arı otu olarak da adlandırılır. Aynı zamanda kaba yem gereksinimini de karşıla maktadır. Bu projenin amacı ruminant hayvan beslemede kullanılan faselya bitkisinin silajın yem değerine ve metan üretim potensiyeline etkisini belirlemektir. Silaj gruplarında 56 günlük silolama süresi sonunda kuru madde, ham protein, pH, ham kül, ham yağ, ham selüloz, ADF ve NDF düzeyleri tespit edilmiştir. Çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme ortası dönemde faselye silajının besin madde içerik değerleri KM 23-22.4 HP 16,3-13,7 HY 2,7-3,2 HK 9,5-9,7 ADF 34,2-35 NDF 41,1-48,5 olarak ölçülmüştür. Çiçeklenme öncesi dönemden çiçeklenme ortası döneme doğru ilerledikçe taze materyal içerisindeki ham protein miktarının azaldığı; ham yağ, kuru madde, ham kül, nötr deterjanda çözün meyen lif, asit deterjanda çözünmeyen lif miktarlarının arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca yaptığımız çalışmadan çıkardığımız bir diğer sonuç itibariyle silajın pH değerinin düşük olması durumunda daha iyi kaliteye sahip olduğunu ve besin değerlerinin korunması açısından önemli olduğunu ortaya koy maktadır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectFaselya, Yem Değeri, Metan Üretimi, Aerobik Stabiliteen_US
dc.titleFASELYA (PHACELİA TANACETİFOLİA) BİTKİSİNİN SİLAJININ YEM DEĞERİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
serhat başak son 13.08 (1).pdf551.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.