Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3564
Title: ARAÇ YIKAMA ATIKSULARININ YÜZEY ALTI YAPAY SULAK ALANLAR İLE ARITIMI
Authors: NACAR, TUĞBA
Keywords: Araç yıkama suları, yüzeyaltı akışlı yapay sulak alanlar, doğal arıtma, deterjan giderimi
Issue Date: 2020
Abstract: Araç yıkama istasyonlarında yıkanan araç başına kullanılan teknolojiye ve aracın büyüklüğüne bağlı olarak, 40 ila 600 litre arasında su kullanılmaktadır. Oluşan gri suda ise, araç üzerindeki toz, motor kısmından kaynaklanan yağ ve bol miktarda deterjan bulunmaktadır. Araç yıkama tesislerindeki oluşan bu atıksuyun arıtımı için, öncelikle AKM’nin ve yağın giderildiği bir çökeltim ya da filtrasyon ve yağ tutucu sonrasında deterjanın giderilebilmesi için (1) membran, (2) aktif karbon adsorpsiyonu ya da (3) kimyasal çökeltim uygulanmaktadır. Ancak bu arıtım metotlarında deterjanlar atıksudan başka bir su ortamına konsantre olmakta ya da aktif karbon üzerinde adsorbe olmaktadır. Deterjanların sürdürülebilir olarak nihai bertarafı ve gri suyun nihai arıtımı üzerine çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla bu tez çalışmasında oto yıkama sularının nihai arıtımı için yüzey altı akışlı yapay sulak alan sistemleri, biyolojik olarak parçalanabilen deterjanlar ile test edilmiştir. Bu kapsamda sentetik olarak hazırlanan araç yıkama suları deterjan giderimi açısından yüzey altı akışlı yapay sulak alan sisteminde arıtılmıştır. Sonuçlar KOİ giderimi, bulanıklık, alkalinite ve iletkenlik olarak yorumlanmıştır. Çalışma boyunca ortalama KOİ giderim verimi %68 civarında olup maksimum gözlenen KOİ giderimi %87’dir. Bu kapsamda 108 günlük çalışmada artan KOİ giderim verimleri daha uzun süreli çalışmalarda daha da yükselebileceği gibi mevcut arıtım verimi ile son durulama haricinde arıtılan su ile araçların yıkanması mümkündür.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3564
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
644345.pdf2.68 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.