Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3516
Başlık: PAMUK EKİMİNDE ARA ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN BAZI BUĞDAYGİL VE BAKLAGİL KARIŞIMI HASILLARA FARKLI SEVİYELERDE MELAS İLAVESİNİN SİLAJ KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI
Yazarlar: Oruç, Ahmet
Anahtar kelimeler: Macar fiği (Vicia pannonica Crantz), yem bezelyesi (Pisum arvense L.), tritikale (X Triticosecale Wittm), Silaj, İkinci ürün.
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu çalışma, pamuk ekiminde ara ürün olarak yetiştirilen baklagil ve buğdagil karışımı (Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + tritikale (X Triticosecale Wittm); yem bezelyesi (Pisum arvense L.) + arpa (Hordeum vulgare L.)) ve tritikale (X Triticosecale Wittm) bitkilerinden farklı dönemlerde (erken ve geç) ve farklı seviyelerde (%0, %2 ve %4) melas ilave edilerek hazırlanan silajların, besin değerlerini ve silaj kalitelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Erken dönemde Macar fiği+tritikale ile yem bezelyesi+arpa bitkileri için çiçeklenme başlangıcında ve tritikale bitkisi için başaklanma başlangıcında, geç dönemde ise Macar fiği+tritikale; yem bezelyesi+arpa kapsüllenme döneminde, tritikale ise hamur olum döneminde hasat edilerek farklı seviyelerde (%0, %2, %4) melas katkısı ile 1,5 lt lik cam kavanozlarda 4‟er tekerrür olarak silolanmıştır. Bu yem bitkilerine farklı dönemlerde (erken ve geç) ve farklı seviyelerde (%0, %2, %4) melas ilavesinin besin madde kompozisyonu, pH değeri, amonyak azotu (NH3-N/TN), laktik asit (LA), uçucu yağ asitleri ve invitro organik madde sindirilebilirliği (İVOMS), değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmada vejetasyon döneminin ilerlemesine bağlı olarak silajların pH ve asetik asit (AA) değerlerinin yükseldiği buna karşın NH3-N/TN, LA ve bütirik asit (BA) değerlerin düştüğü tespit edilmiştir (P
URI: http://hdl.handle.net/11513/3516
Koleksiyonlarda Görünür:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
682170.pdf2.01 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.