Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3516
Title: PAMUK EKİMİNDE ARA ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN BAZI BUĞDAYGİL VE BAKLAGİL KARIŞIMI HASILLARA FARKLI SEVİYELERDE MELAS İLAVESİNİN SİLAJ KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI
Authors: Oruç, Ahmet
Keywords: Macar fiği (Vicia pannonica Crantz), yem bezelyesi (Pisum arvense L.), tritikale (X Triticosecale Wittm), Silaj, İkinci ürün.
Issue Date: 2021
Abstract: Bu çalışma, pamuk ekiminde ara ürün olarak yetiştirilen baklagil ve buğdagil karışımı (Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + tritikale (X Triticosecale Wittm); yem bezelyesi (Pisum arvense L.) + arpa (Hordeum vulgare L.)) ve tritikale (X Triticosecale Wittm) bitkilerinden farklı dönemlerde (erken ve geç) ve farklı seviyelerde (%0, %2 ve %4) melas ilave edilerek hazırlanan silajların, besin değerlerini ve silaj kalitelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Erken dönemde Macar fiği+tritikale ile yem bezelyesi+arpa bitkileri için çiçeklenme başlangıcında ve tritikale bitkisi için başaklanma başlangıcında, geç dönemde ise Macar fiği+tritikale; yem bezelyesi+arpa kapsüllenme döneminde, tritikale ise hamur olum döneminde hasat edilerek farklı seviyelerde (%0, %2, %4) melas katkısı ile 1,5 lt lik cam kavanozlarda 4‟er tekerrür olarak silolanmıştır. Bu yem bitkilerine farklı dönemlerde (erken ve geç) ve farklı seviyelerde (%0, %2, %4) melas ilavesinin besin madde kompozisyonu, pH değeri, amonyak azotu (NH3-N/TN), laktik asit (LA), uçucu yağ asitleri ve invitro organik madde sindirilebilirliği (İVOMS), değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmada vejetasyon döneminin ilerlemesine bağlı olarak silajların pH ve asetik asit (AA) değerlerinin yükseldiği buna karşın NH3-N/TN, LA ve bütirik asit (BA) değerlerin düştüğü tespit edilmiştir (P
URI: http://hdl.handle.net/11513/3516
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
682170.pdf2.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.