Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3499
Başlık: LİYOFİLİZE EDİLMİŞ VE DONDURULMUŞ DOĞAL LAKTİK ASİT BAKTERİ SIVILARININ, LAKTİK ASİT BAKTERİ SAYISI VE YONCA SİLAJI KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
Yazarlar: AYDIN, Sadık Serkan
Anahtar kelimeler: Laktik asit bakterisi, dondurulma, liyofilizasyon, silaj, yonca.
Yayın Tarihi: 2019
Özet: Bu tez çalışmasında, farklı şekillerde hazırlanarak bir ve üç ay süre ile depolanan fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvılarındaki LAB sayılarının belirlenmesi ve en yüksek canlılık oranına sahip grupların yonca bitkisinden hazırlanan silajlarda silaj kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci denemesinde, farklı seviyelerde sükroz (%3, %5 ve %10) ilavesi ve farklı sürelerde (2, 5 ve 10 gün) inkübasyona bırakılarak hazırlanan fermente edilmiş LAB sıvıları kryoprotektan (trisodyum sitrat ve dimetil sülfoksit) ilavesi ile dondurularak ve liyofilizasyon işlemi ile kurutularak bir ve üç ay süreyle depolanmıştır. Bu çalışmanın birinci denemesinde elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde; sükroz seviyesi ile inkübasyon ve depolama süresinin uzamasına bağlı olarak LAB’nin canlılık oranlarında azalmaların görüldüğü, kryoprotektan katkısının LAB’nin korunmasında olumlu etki yaptığı, liyofilizasyon işleminin ise derin dondurucuda dondurulma işlemine göre avantajlı olduğu söylenebilir. Çalışmanın ikinci denemesinde, bir aylık depolama süresi sonunda en yüksek canlılık oranına sahip grupların (2G%5STsL, 2G%10SDsL, 5G%10SDsL ve 5G%5STsDD) ilave edildikleri yonca silajlarında CO2 değerleri kontrol grubundan elde edilen değerden düşük bulunmuştur (P
URI: http://hdl.handle.net/11513/3499
Koleksiyonlarda Görünür:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
548908.pdf2.72 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.