Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3499
Title: LİYOFİLİZE EDİLMİŞ VE DONDURULMUŞ DOĞAL LAKTİK ASİT BAKTERİ SIVILARININ, LAKTİK ASİT BAKTERİ SAYISI VE YONCA SİLAJI KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
Authors: AYDIN, Sadık Serkan
Keywords: Laktik asit bakterisi, dondurulma, liyofilizasyon, silaj, yonca.
Issue Date: 2019
Abstract: Bu tez çalışmasında, farklı şekillerde hazırlanarak bir ve üç ay süre ile depolanan fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvılarındaki LAB sayılarının belirlenmesi ve en yüksek canlılık oranına sahip grupların yonca bitkisinden hazırlanan silajlarda silaj kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci denemesinde, farklı seviyelerde sükroz (%3, %5 ve %10) ilavesi ve farklı sürelerde (2, 5 ve 10 gün) inkübasyona bırakılarak hazırlanan fermente edilmiş LAB sıvıları kryoprotektan (trisodyum sitrat ve dimetil sülfoksit) ilavesi ile dondurularak ve liyofilizasyon işlemi ile kurutularak bir ve üç ay süreyle depolanmıştır. Bu çalışmanın birinci denemesinde elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde; sükroz seviyesi ile inkübasyon ve depolama süresinin uzamasına bağlı olarak LAB’nin canlılık oranlarında azalmaların görüldüğü, kryoprotektan katkısının LAB’nin korunmasında olumlu etki yaptığı, liyofilizasyon işleminin ise derin dondurucuda dondurulma işlemine göre avantajlı olduğu söylenebilir. Çalışmanın ikinci denemesinde, bir aylık depolama süresi sonunda en yüksek canlılık oranına sahip grupların (2G%5STsL, 2G%10SDsL, 5G%10SDsL ve 5G%5STsDD) ilave edildikleri yonca silajlarında CO2 değerleri kontrol grubundan elde edilen değerden düşük bulunmuştur (P
URI: http://hdl.handle.net/11513/3499
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
548908.pdf2.72 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.