Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3457
Title: FARKLI AZOT DOZLARI ve SULAMA DÜZEYLERİNİN PAMUĞUN (Gossypium hirsutum L.) VERİM, VERİM UNSURLARI ve LİF ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ
Authors: ODABAŞIOĞLU, Ceren
Keywords: Pamuk, Harran Ovası, sulama, azot, lif kalitesi
Issue Date: 2021
Abstract: Bu çalışma, 2017 ve 2018 yıllarında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında kurulmuştur. Harran Ovasında üretimi yapılan Stoneville 468 pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidinde farklı azot dozlarının ve kısıntılı sulamanın verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 5 gübre (azot) düzeyi (dekara 10, 15, 20 ve 25 kg ile gübresiz) ve 4 su düzeyi (tarla kapasitesinin %25’i, %50’si, %75’i ve tam sulama) deneme konularını oluşturmuştur. Denemede ana konuları azot dozları, alt konuları ise sulama suyu miktarları oluşturmuştur. Yapılan kısıntılı sulama sonucunda pamuğa uygulanan sulama suyu miktarı ile kütlü verimi arasında doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan azot miktarının optimum seviyenin üzerinde uygulandığında kütlü verimini etkilediği ve verimde düşüşe sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verim değerleri damla sulama yönteminin bitkilerin azot kullanım etkinliğini arttırdığını; fertigasyon ile gübre uygulanması durumunda verilen azot miktarının azaltılabileceği tespit edilmiştir. Uygulanan sulama suyu miktarı arttıkça koza kütlü pamuk ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, bitki başına koza sayısı, bitki boyu ve meyve dalı sayısını arttığı saptanmıştır. Yine uygulanan sulama suyu miktarı ile lif uzunluğu, lif mukavemeti, lif uzunluk uyumu indeksi ve lif parlaklığının arttığı tespit edilmiştir. Çalışmamızın sonucunda dekara 20 kg azotlu gübre uygulaması ile beraber tam sulama (I100) konusunun uygulanması önerilmektedir
URI: http://hdl.handle.net/11513/3457
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
660555.pdf4.99 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.