Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3451
Başlık: ŞANLIURFA’DA BAZI SERİN İKLİM ÇİM ÇEŞİTLERİ KARIŞIMLARININ YEŞİL ALAN PERFORMANSLARININ BELİRLENMESİ
Yazarlar: ASLAN, VEDAT
Anahtar kelimeler: Kamışsı Yumak, İngiliz Çimi, Kırmızı Yumak, Çayır Salkım Otu.
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu araştırma; Şanlıurfa ekolojik koşullarında, 2018-2019 yetiştirme sezonunda, Harran Üniversitesi Osman Bey Kampüsü Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Araştırma tarla denemeleri tesadüf blokları deneme desenine göre, 3 tekerrürlü olacak şekilde kurulmuştur. Araştırmada; Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea Schreb.), İngiliz Çimi (Lolium perenne L.), Köksaplı Kırmızı Yumak (Festuca rubra L. var rubra), Köksapsız Kırmızı Yumak (Festuca rubra L. var commutata), Koyun Yumak (Festuca ovina L.), Çayır Salkım Otu (Poa pretensis L.) olmak üzere, toplam 6 türe ait 6 adet çim çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan çeşitlerin adaptasyon ve çim alan özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çim yaş ot verimi (kg/da), çim kuru ot verimi (kg/da), çıkış hızı (gün), kışa dayanıklılık (1-9), kaplama hızı (gün), kaplama derecesi (%), yaprak dokusu (1-9), yaprak rengi (1-9), yenilenme gücü (1-5), genel görünüm (1- 9), yabancı ot oranı (1-5) ve seyrekleşme derecesi (1-9) gibi karakterler incelenmiştir. Araştırmada, karasal iklimin hüküm sürdüğü Şanlıurfa'nın ekolojik şartları için önerilebilecek çim çeşitlerinin adaptasyon ve çim alan özellikleri açısından en iyi ve en başarılı olanları tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; karışım olarak 2 numaralı karışım (%50 Lolium perenne, %40 Festuca arundinacea, %10 Festuca comutata ) parseli yalın ekimde ise Kamışsı yumak (Festuca arundinacea) birçok karakter yönünden başarılı sonuçlar ortaya koyduğu tespit edilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3451
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
660706.pdf5.47 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.