Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3446
Başlık: ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN TEKNOLOJİK PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ İLE SINIF YÖNETİMİ BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
Yazarlar: ÇAKIR, FEYZA
Anahtar kelimeler: Ortaöğretim İngilizce Öğretmenleri, Sınıf Yönetimi, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Teknopedagoji, TPAB.
Yayın Tarihi: 2023
Özet: Teknoloji, eğitim ortamlarında öğrencilerin öğrenmelerini desteklemek, öğretmenlerin öğretim yöntemlerini zenginleştirmek ve eğitimin kalitesini artırmak için kullanılabilir. Teknolojinin eğitim ortamlarında doğru şekilde yer alması hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin eğitim sürecinden daha fazla faydalanmalarını sağlayacaktır. Ancak bu entegrasyonun sağlanması için öğretmenlerin teknoloji, pedagoji ve alan bilgilerini bütünleştiren bir yeterliğe sahip olmaları gerekmektedir. Bu yeterlik, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışma, Şanlıurfa ilinde görev yapan ortaöğretim İngilizce öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi ile Sınıf Yönetimi (SY) düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma karma model araştırma desenine uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutu için 229 ortaöğretim İngilizce öğretmenine TPAB ölçeği ve SY ölçeği uygulanmıştır. Öğretmenlerin TPAB ve SY düzeylerinin cinsiyet, yaş, kıdem, mezun olduğu bölüm, çalıştığı okul türü, teknoloji ile ilgili ek bir eğitim alıp almaması durumu ve sınıf yönetimi ile ilgili ek bir eğitim alıp almama durumu gibi değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS 28 programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin TPAB ve SY düzeylerinin çok yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca TPAB ve SY arasında pozitif orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin TPAB düzeylerinde cinsiyet, teknoloji ile ilgili ek bir eğitim alıp almama durumu ve sınıf yönetimi ile ilgili ek bir eğitim alıp almama durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğretmenlerin SY V düzeylerinin ise yaş ve teknoloji ile ilgili ek bir eğitim alıp almama durumu değişkenlerine göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutu için ise 10 ortaöğretim İngilizce öğretmenine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Nitel veriler TPAB ve SY ile ilgili 6 tema (teknolojinin kullanım alanları, güçlükler, kolaylıklar, öğrenciye etkiler, sınıf yönetimini etkileyen değişkenler ve TPAB ile SY ilişkisi) üzerine katılımcı görüşleri ile birlikte ele alınmıştır. Araştırmanın bulgularında bu temalar, temalara ait kodlar ve tekrarlanma sıklıkları tablolar halinde verilmiştir. Katılımcıların eğitim öğretim süreçlerinde teknolojiyi en çok dinleme etkinlikleri ve derse hazırlık amacıyla kullandıkları, teknolojiye erişim ve internet bağlantısı konusunda ise sıklıkla sıkıntı yaşadıkları araştırmanın sonuçlarındandır. Ayrıca nicel sonuçlara paralel olarak nitel sonuçlarda da TPAB ve SY arasında olumlu bir ilişki olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada son olarak TPAB ve SY arasındaki ilişkinin önemi vurgulanmış, ilgili alana yönelik uygulayıcılar ve araştırmacılar için öneriler sunulmuştur.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3446
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
10557463.pdf1.51 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.