Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3436
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorALTAY, ZEYNEL-
dc.date.accessioned2023-07-21T05:24:08Z-
dc.date.available2023-07-21T05:24:08Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3436-
dc.description.abstractBu araĢtırma, 2018-2019 yetiĢtirme sezonunda Mardin ekolojik koĢullarında çiftçi arazisinde yürütülmüĢtür. AraĢtırmada 10 makarnalık buğday çeĢidi kullanılmıĢtır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuĢ olup, gözlemlenen bütün tarımsal özellikler ve kalite özellikleri arasında önemli farklılıklar olduğu bulunmuĢtur. ÇeĢitlerin bitki çıkıĢ yüzdeleri Fırat93 (%92,5) – GündaĢ (%82,5), Büyüme habitusu Salgado (yatık)- Güneyyıldızı, GündaĢ ve SarıbaĢak (yarı yatık)- diğer tüm çeĢitlerin dik oldukları, baĢaklanma gün süreleri Tiziana (106 gün) – GündaĢ ve Zühre (103 gün) – diğer tüm çeĢitlerin 101 günde baĢaklandıkları, m2 ‘deki bitki sayısı Burgos (412,75 adet) – SarıbaĢak (357,25 adet), bitki boyu SarıbaĢak (106,450 cm) – Salgado (90,475 cm), BaĢak uzunluğu Salgado (7,215 cm) – Svevo (6,345 cm), BaĢaktaki baĢakcık sayısı SarıbaĢak (20,650 adet) – Svevo (17,600 adet), BaĢaktaki tane sayısı Maestrella (64,75 adet) – SarıbaĢak (60 adet), BaĢaktaki tane ağırlığı Maestrella (2,51 g) – Fırat-93 (1,92 g), Bin dane ağırlığı Fırat-93 (48,95 g) – Salgado (32,01 g), Tane verimi Fırat-93 (572 kğ/da) – Svevo (416 kğ/da), Hektolitre ağırlığı Zühre (84,200 kg/hl) – Tiziana (80,425 kg/hl), Camsılık (%) oranı Zühre (%97,25) – Salgado (%90,25), Protein (%) oranı Zühre (%17) – GündaĢ (%14,85) arasında değiĢtiği, B değeri arasında önemli bir farklılık olmadığı görülmüĢtür. ÇalıĢma sonucunda en yüksek verim Fırat-93 (572,00) ve Mastrella (566,50) çeĢitlerinden elde edilmiĢ olup, en düĢük değerin ise Svevo (416,00) çeĢidinden elde edilmiĢtir. Kalite olarak verimi diğerlerine göre düĢük olsa da en kaliteli çeĢidin Zühre ve Fırat-93 çeĢitleri olduğu görülmüĢtür.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectMakarnalık Buğday, morfolojik özellikler, kalite, tane verimien_US
dc.titleMARDİN İLİ KURU KOŞULLARIND BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE PARAMETRELERİ YÖÜNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASIen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
666009.pdf1.6 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.