Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3436
Başlık: MARDİN İLİ KURU KOŞULLARIND BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE PARAMETRELERİ YÖÜNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI
Yazarlar: ALTAY, ZEYNEL
Anahtar kelimeler: Makarnalık Buğday, morfolojik özellikler, kalite, tane verimi
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu araĢtırma, 2018-2019 yetiĢtirme sezonunda Mardin ekolojik koĢullarında çiftçi arazisinde yürütülmüĢtür. AraĢtırmada 10 makarnalık buğday çeĢidi kullanılmıĢtır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuĢ olup, gözlemlenen bütün tarımsal özellikler ve kalite özellikleri arasında önemli farklılıklar olduğu bulunmuĢtur. ÇeĢitlerin bitki çıkıĢ yüzdeleri Fırat93 (%92,5) – GündaĢ (%82,5), Büyüme habitusu Salgado (yatık)- Güneyyıldızı, GündaĢ ve SarıbaĢak (yarı yatık)- diğer tüm çeĢitlerin dik oldukları, baĢaklanma gün süreleri Tiziana (106 gün) – GündaĢ ve Zühre (103 gün) – diğer tüm çeĢitlerin 101 günde baĢaklandıkları, m2 ‘deki bitki sayısı Burgos (412,75 adet) – SarıbaĢak (357,25 adet), bitki boyu SarıbaĢak (106,450 cm) – Salgado (90,475 cm), BaĢak uzunluğu Salgado (7,215 cm) – Svevo (6,345 cm), BaĢaktaki baĢakcık sayısı SarıbaĢak (20,650 adet) – Svevo (17,600 adet), BaĢaktaki tane sayısı Maestrella (64,75 adet) – SarıbaĢak (60 adet), BaĢaktaki tane ağırlığı Maestrella (2,51 g) – Fırat-93 (1,92 g), Bin dane ağırlığı Fırat-93 (48,95 g) – Salgado (32,01 g), Tane verimi Fırat-93 (572 kğ/da) – Svevo (416 kğ/da), Hektolitre ağırlığı Zühre (84,200 kg/hl) – Tiziana (80,425 kg/hl), Camsılık (%) oranı Zühre (%97,25) – Salgado (%90,25), Protein (%) oranı Zühre (%17) – GündaĢ (%14,85) arasında değiĢtiği, B değeri arasında önemli bir farklılık olmadığı görülmüĢtür. ÇalıĢma sonucunda en yüksek verim Fırat-93 (572,00) ve Mastrella (566,50) çeĢitlerinden elde edilmiĢ olup, en düĢük değerin ise Svevo (416,00) çeĢidinden elde edilmiĢtir. Kalite olarak verimi diğerlerine göre düĢük olsa da en kaliteli çeĢidin Zühre ve Fırat-93 çeĢitleri olduğu görülmüĢtür.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3436
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
666009.pdf1.6 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.