Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3403
Başlık: DONDURMA ÜRETİMİNDE STABİLİZÖR OLARAK Boswellia carterii (AKGÜNLÜK) SAKIZININ SALEP (Orchidaceae) VE DİĞER STABİLİZÖRLERE ALTERNATİF OLARAK KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI
Yazarlar: YÜCEGÖNÜL, GİZEM
Anahtar kelimeler: Yağı azaltılmış dondurma, boswellia carterii, salep, ksantan sakızı, karragennan
Yayın Tarihi: 2020
Özet: Bu çalışmada dondurma üretiminde salep ve diğer bazı stabilizörlere alternatif olarak Bosweillia carterii sakızının kullanım olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla dondurmaların yağ içeriği %4’e ayarlanmış ve stabilizör olarak salep (K), salep+Boswelia carterii (L), Bosweilla carterii (M), karragennan+ksantan sakızı (N), karragennan+Boswellia carterii (O), ksantan sakızı+Boswellia carterii (P) olmak üzere altı farklı dondurma üretilerek bunların kimyasal, fiziksel, tekstürel ve duyusal özellikleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Üretilen dondurmalar 60 gün süreyle depolanmış ve bu periyotta da (1., 30. ve 60. günlerde) fiziksel, tekstürel ve duyusal özellikleri takip edilmiştir. Dondurma üretiminde farklı çeşit stabilizör kullanımının ve depolama süresinin, dondurmaların fiziksel özelliklerden; ilk damlama ve tamamen erime sürelerine, hacim artışı oranlarına, viskozite değerlerine ve % erime oranlarına, tekstürel özelliklerden; sertlik, iç yapışkanlık, dış yapışkanlık, elastikiyet ve sakızımsılık değerlerine,duyusal özelliklerden ise; soğukluk şiddeti, sıkılık, viskozite, renk ve görünüş, ağız dolgunluğu, tat-koku ve genel kabuledilebilirlik puanlarına etkisi istatistiksel olarak önemli (p0.05) olmuştur. En çok beğenilen dondurmalar Boswellia carterii sakızının karragennan ve ksantan sakızı ile birlikte kullanıldığı O ve P örnekleri olmuştur. Sonuç olarak, Boswellia carterii sakızının tek başına, saleple birlikte ve diğer stabilizörlerle birlikte kullanımının dondurma üretiminde salebe alternatif olabileceği kanısına varılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3403
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
651840.pdf2.68 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.