Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3374
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKabul, Mustafa-
dc.date.accessioned2023-07-07T11:25:42Z-
dc.date.available2023-07-07T11:25:42Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3374-
dc.description.abstractYapılan çalıĢmada ġanlıurfa ilinin Bozova, Harran ve Siverek ilçelerinin çevresinde çeĢitli tarlalarda yetiĢmiĢ olup daha sonra kurutulan kırmızı biberin (isotun) doğal radyasyonu tespit etmektir. ġanlıurfa bölgesine özgü kırmızı acı biber (isot) tüketimi yurt dıĢına ihraç edilir duruma gelmiĢtir. Bu nedenle, ġanlıurfa‟ya özgü kırmızı biberin yetiĢme aĢamasında doğadan ne kadar radyasyon aldığı ve bunun dünya sağlık teĢkilatınca belirlenen sınırların içerisinde olup olmadığı araĢtırılmaktadır. Bunun için üç farklı jeolojik bölgelerden 8‟er numune olmak üzere toplam 24 numune doğal kuru dizim kırmızı biberler yetiĢtiricilerden alınmıĢ ve yeterli kurutma ve otomatik öğütme yapılmıĢ olup NaI(Tl) Gama Radyasyon detektörü kullanılarak , ve aktiviteleri ölçülmüĢtür. Ölçüm sonucunda Bozova Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 852,70 Bq/Kg, 23,38 Bq/Kg ve 20,08 Bq/Kg olarak, Harran Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 806,10 Bq/Kg, 26,10 Bq/Kg ve 25,54 Bq/Kg olarak ve Siverek Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 875,99 Bq/Kg, 15,24 Bq/Kg ve 12,97 B q/Kg olarak belirlenmiĢtir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectDoğal radyoaktivite, Biber, Sintilatör, Gama Spektroskopisien_US
dc.titleŞANLIURFA'DA YETİŞEN KIRMIZI ACI BİBERDE (İSOT) DOĞAL RADYASYON MİKTARI TAYİNİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
660704.pdf2.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.