Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3374
Başlık: ŞANLIURFA'DA YETİŞEN KIRMIZI ACI BİBERDE (İSOT) DOĞAL RADYASYON MİKTARI TAYİNİ
Yazarlar: Kabul, Mustafa
Anahtar kelimeler: Doğal radyoaktivite, Biber, Sintilatör, Gama Spektroskopisi
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Yapılan çalıĢmada ġanlıurfa ilinin Bozova, Harran ve Siverek ilçelerinin çevresinde çeĢitli tarlalarda yetiĢmiĢ olup daha sonra kurutulan kırmızı biberin (isotun) doğal radyasyonu tespit etmektir. ġanlıurfa bölgesine özgü kırmızı acı biber (isot) tüketimi yurt dıĢına ihraç edilir duruma gelmiĢtir. Bu nedenle, ġanlıurfa‟ya özgü kırmızı biberin yetiĢme aĢamasında doğadan ne kadar radyasyon aldığı ve bunun dünya sağlık teĢkilatınca belirlenen sınırların içerisinde olup olmadığı araĢtırılmaktadır. Bunun için üç farklı jeolojik bölgelerden 8‟er numune olmak üzere toplam 24 numune doğal kuru dizim kırmızı biberler yetiĢtiricilerden alınmıĢ ve yeterli kurutma ve otomatik öğütme yapılmıĢ olup NaI(Tl) Gama Radyasyon detektörü kullanılarak , ve aktiviteleri ölçülmüĢtür. Ölçüm sonucunda Bozova Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 852,70 Bq/Kg, 23,38 Bq/Kg ve 20,08 Bq/Kg olarak, Harran Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 806,10 Bq/Kg, 26,10 Bq/Kg ve 25,54 Bq/Kg olarak ve Siverek Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 875,99 Bq/Kg, 15,24 Bq/Kg ve 12,97 B q/Kg olarak belirlenmiĢtir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3374
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
660704.pdf2.53 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.