Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3370
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAksoy, Esra-
dc.date.accessioned2023-07-07T08:55:15Z-
dc.date.available2023-07-07T08:55:15Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3370-
dc.description.abstractBu çalıĢma, Harran Üniversitesi Eyyübiye YerleĢkesi‟ndeki Ziraat Fakültesi‟ne ait polikarbon serada, 2 farklı EC (3 dS/m, 7 dS/m) ve 3 farklı hümik asit (0 ml, 0.7 ml/l ve 1.4 ml/l ) dozu uygulamasının, Alsancak F1 domates çeĢidinin geliĢimi, verimi, bazı kalite ve biyokimyasal özellikleri ile besin elementi içeriğine etkilerini belirlemek amacıyla, topraksız Ģartlarda yürütülmüĢtür. Tuz düzeylerine bağlı olarak, bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, yaprak yaĢ-kuru ağırlığı, gövde yaĢ-kuru ağırlığı, bitki yaĢ-kuru ağırlığı, kök yaĢ-kuru ağırlığı, kök uzunluğu, verim parametreleri, likopen, meyve çapı-boyu, meyve eti sertliği, meyve eti kalınlığı, meyve suyu pH‟sı, ve yaprak Ca, K, içeriğinde azalıĢ meydana gelmiĢtir. Diğer yandan tuz stresinin artıĢıyla pazarlanamaz verim, suda çözünebilir kuru madde, meyve suyunda EC, L- askorbik asit, prolin, lipid peroksidasyonu, katalaz, askorbat peroksidaz ve yaprakta Na, Mg, P kapsamı farklı düzeylerde artıĢ göstermiĢtir. Hümik asit uygulaması, tuz stresini hafifletici yönde etkide bulunmuĢtur. Hümik asit uygulaması ile bitki boyunun arttığı tespit edilmiĢtir. Hümik asitin1.4 ml/l uygulamasında en uzun bitkiler (122.10 cm), kontrol grubunda ise en kısa bitkiler (112.40 cm) gözlenmiĢtir. En kalın gövde çapı, H.A.: 0.7 ml/l (21.10 mm) uygulamasından, en ince gövde çapı ise H.A.: Kontrol (20.30 mm) grubundan,en uzun köklerin H.A.: 1.4 ml/l (56.11 cm) uygulamasında, en kısa köklerin ise H.A.: Kontrol (52.03 cm) uygulamasında, en fazla kök yaĢ ağırlığının hümik asitin 1.4 ml/l‟ lik (207.79 g) uygulamasından, en az kök yaĢ ağırlığının ise hümik asitin kontrol (174.53 g) uygulamasından, en fazla kök kuru ağırlığının H.A.:1.4 ml/l uygulamasında (14.45 g/bitki), en fazla kök kuru ağırlığının ise kontrol grubunda (12.16 g/bitki) olduğu belirlenmiĢtir. Bunun yanı sıra, gövde yaĢkuru ağırlığı, toplam bitki yaĢ-kuru ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde, meyve suyu pH‟sı, likopen miktarı, L- askorbik asit miktarı ve yaprakta Ca, K, P içeriği artarken, prolin, lipid peroksidasyonu, katalaz, askorbat peroksidaz ve yaprakta Na içeriği farklı düzeylerde azalıĢ göstermiĢtir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectDomates (Solanum lycopersicum L.), tuzluluk, hümik asit, verim, kalite, biyokimyasal özellikleren_US
dc.titleTUZLU KOŞULLARDA YETİŞTİRİLEN DOMATESTE HUMİK ASİTİN BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM, BAZI KALİTE ve BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
571521.pdf3.46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.