Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3368
Başlık: FARKLI SULAMA DÜZEYLERİNİN DAMLA SULAMA YÖNTEMİ İLE YETİŞTİRİLEN KARPUZUN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ
Yazarlar: Anık, Murat
Anahtar kelimeler: Midyat, damla sulama, su tüketim, verim, kalite
Yayın Tarihi: 2023
Özet: Bu çalışma, yarı kurak iklim koşullarında damla sulama yöntemi ile yetiştirilen karpuz için uygun sulama programının belirlenmesi amacı ile 2021 yılında Midyat’ta yürütülmüştür. Çalışma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Damla sulama sisteminin kullanıldığı bu çalışmada, ana konuları iki farklı sulama aralığı (D1: 3 gün; D2: 6 gün) ve alt konuları ise dört farklı sulama düzeyi oluşturmuştur. Sulama düzeylerini oluşturmasında Class A Pan kabından olan açık su yüzeyi buharlaşmasının farklı oranları I1:%50, I2:%75, I3:%100 ve I4:%125 esas alınmıştır. Araştırmada bitki yetiştirme sezonu süresince D1 konularına 15’i konulu olmak üzere toplam 22 kez su uygulanırken, D2 konuları ise 7’si konulu olmak üzere 14 kez sulanmıştır. Deneme sonuçlarına göre farklı sulama aralıklarının, sulama düzeylerinin ve her ikisinin etkileşiminin karpuz verimi üzerinde önemli etkisi olmuştur. En yüksek verim 7 380 kg da-1 ile D1-I4 konusundan elde edilmiştir. Bu konuya 721.9 mm sulama suyu uygulanmış ve su tüketimi 716.9 mm olmuştur. Uygulanan sulama suyu miktarları karpuzun tüm kalite kriterlerinin (meyve Ağırlığı (MA), meyve sayısı (MS), meyve kabuk kalınlığı (MKK), meyve eni (ME), meyve boyu (MB), suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), meyve hacmi (MH)) üzerine önemli etkisi (0.01≤P) olurken, sulama gün aralığı ise MKK ile SÇKM dışında diğer kalite kriterlerini önemli düzeyde (0.01≤P veya 0.05≤P) etkilemiştir. Deneme konularının su kullanım randımanları (WUE) 10.88 kg m -3 ile 7.34 kg m -3 arasında, sulama suyu kullanım randımanları (IWUE) ise 10.33 kg m -3 ile 7.00 kg m-3 arasında değişmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3368
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Murat ANIK Yüksek Lisans Tezi.pdf1.41 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.