Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3367
Başlık: FARKLI SULAMA SEVİYELERİNDE BİTKİ GELİŞİMİNİ ARTTIRAN KÖK BAKTERİLERİ UYGULAMALARININ BİBERDE (Capsicum annuum L.) VERİM ve KALİTEYE ETKİLERİ
Yazarlar: Üstü, Gülsüm
Anahtar kelimeler: bitki kök bakterileri, su stresi, biber
Yayın Tarihi: 2019
Özet: Bitki büyümesini teşvik eden rizobakteri (PGPR) toprak verimliliğini artırmak, bitki büyümesini teşvik etmek ve çevreye duyarlı sürdürülebilir tarımın gelişmesi içi fizopatojenlerin bastırılmasında önemli rol alır. Kısıntılı su ve biyolojik gübre kullanımı çalışmalarda ilgi odağı haline gelmiş olup ticarileşmeyi arttırmak için çevre dostu bir yaklaşım sunmaktadır. Bu çalışma, Harran Ovası koşullarında damla sulama yöntemi kullanılarak biber (Capsicum annuum L.) bitkisinde farklı su düzeyleri ve bitki büyümesini teşvik eden rizobakterinin (PGPR) verim parametreleri ve su-verim ilişkisini üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışmada sulama konuları sırasıyla; I50, I100 ve I150 şeklinde kurulmuş ve sulamalar Class A pan buharlaşma kabından 4 günlük toplam buharlaşmadan hesaplanmıştır. Çalışma bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olacak şekilde kurulmuştur. Araştırma boyunca verim ve verim parametreleri, su verim ilişkisi, mevsimlik su tüketimi ve sulama suyu miktarı belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen verilere göre, toplam verim 1 331-8 381 kg da-1 arasında bulunmuştur. Bitki boyu 70-92 cm, meyve çapı 15-18 mm, meyve boyu 113-139 mm, toprak üstü aksam 569-1814 g, yan dal sayısı 14-23 adet, kök kuru ağırlığı 57-78 g arasında değişmiştir. Sulama miktarları ise I50, I100 ve I150 konularına göre sırasıyla 440.50 mm, 861.33 mm ve 1 322 mm olarak saptanmıştır. Araştırmada, en yüksek verim ve bazı verim parametreleri kök bakteri uygulanan ve sulama suyunun %150’ sinin uygulandığı konudan elde edilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3367
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
572643.pdf1.38 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.