Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3365
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBAŞYİĞİT, Bülent-
dc.date.accessioned2023-07-06T05:57:09Z-
dc.date.available2023-07-06T05:57:09Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3365-
dc.description.abstractBu çalışmada meyan bitkisinin (MB) (Glycyrrhiza glabra L.) en fazla kullanılan kısmını oluşturan köklerinin (Liquiritiae radix) klasik ekstraksiyonu, elde edilen ekstraktların herhangi bir kurutma yardımcı materyali (KYM) kullanmadan (toz) ve KYM kullanarak (mikroenkapsül) instant meyan kökü şerbetine/çayına (İMKŞ/Ç) dönüştürülmesi ve bu İMKŞ/Ç’lerinin depolama stabilitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üretim ve analizler süresince fiziksel, kimyasal, spektrofotometrik, morfolojik ve duyusal analiz yöntemleri kullanılmıştır. Meyan kökü (MK) ekstraksiyonu 60°C ve 60 dakikada gerçekleştirilmiştir. İlgili sıcaklık ve sürede elde edilen ekstrakt püskürtmeli kurutucu yardımıyla instant forma dönüştürülmüştür. Toz ve mikroenkapsüle olmak üzere iki farklı İMKŞ/Ç üretilmiş ve mikroenkapsüle İMKŞ/Ç için KYM olarak maltodekstrin (MD) ve gam arabik (GA) kullanılmıştır. Bu materyallerin konsantrasyonlarının optimizasyonunda Simple Lattice metodundan yararlanılmıştır. Deneme tasarımı için 3 adet cevap (verim, etkinlik ve carr indeks) sistemin optimize edilmesinde kullanılmıştır. Farklı oranlarda ve tiplerde KYM’nin kullanımının mikroenkapsüle İMKŞ/Ç’nin mikroenkapsülasyon etkinliği üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olmadığı ancak carr indeks ve verim üzerine önemli olduğu saptanmıştır (pen_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectGlycyrrhiza glabra, instant, mikroenkapsül, toz, Simple Latticeen_US
dc.titleMİKROENKAPSÜLE İNSTANT MEYAN KÖKÜ (Glycyrrhiza glabra L.) ŞERBETİ (ÇAYI) ÜRETİMİ ve DEPOLAMANIN KALİTE ÜZERİNE ETKİSİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
490144.pdf2.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.