Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11513/3365
Title: | MİKROENKAPSÜLE İNSTANT MEYAN KÖKÜ (Glycyrrhiza glabra L.) ŞERBETİ (ÇAYI) ÜRETİMİ ve DEPOLAMANIN KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ |
Authors: | BAŞYİĞİT, Bülent |
Keywords: | Glycyrrhiza glabra, instant, mikroenkapsül, toz, Simple Lattice |
Issue Date: | 2017 |
Abstract: | Bu çalışmada meyan bitkisinin (MB) (Glycyrrhiza glabra L.) en fazla kullanılan kısmını oluşturan köklerinin (Liquiritiae radix) klasik ekstraksiyonu, elde edilen ekstraktların herhangi bir kurutma yardımcı materyali (KYM) kullanmadan (toz) ve KYM kullanarak (mikroenkapsül) instant meyan kökü şerbetine/çayına (İMKŞ/Ç) dönüştürülmesi ve bu İMKŞ/Ç’lerinin depolama stabilitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üretim ve analizler süresince fiziksel, kimyasal, spektrofotometrik, morfolojik ve duyusal analiz yöntemleri kullanılmıştır. Meyan kökü (MK) ekstraksiyonu 60°C ve 60 dakikada gerçekleştirilmiştir. İlgili sıcaklık ve sürede elde edilen ekstrakt püskürtmeli kurutucu yardımıyla instant forma dönüştürülmüştür. Toz ve mikroenkapsüle olmak üzere iki farklı İMKŞ/Ç üretilmiş ve mikroenkapsüle İMKŞ/Ç için KYM olarak maltodekstrin (MD) ve gam arabik (GA) kullanılmıştır. Bu materyallerin konsantrasyonlarının optimizasyonunda Simple Lattice metodundan yararlanılmıştır. Deneme tasarımı için 3 adet cevap (verim, etkinlik ve carr indeks) sistemin optimize edilmesinde kullanılmıştır. Farklı oranlarda ve tiplerde KYM’nin kullanımının mikroenkapsüle İMKŞ/Ç’nin mikroenkapsülasyon etkinliği üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olmadığı ancak carr indeks ve verim üzerine önemli olduğu saptanmıştır (p |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/3365 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
490144.pdf | 2.14 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.