Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3358
Başlık: BAZI NAR (Punica granatum L.) ÇEŞİTLERİNİN POMOLOJİK ÖZELLİKLERİ, FENOLİK BİLEŞENLERİ VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ
Yazarlar: DURSUN, EMİNE
Anahtar kelimeler: Nar, Flavonoid, Antioksidan aktivite, Antosiyanin, Fenolik bileşenler
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Araştırmada; Şanlıurfa’nın Merkez, Bozova, Harran ve Suruç ilçelerinden temin edilen Hicaznar, Katırbaşı, Devedişi, Suruç ve Suruç Karası nar çeşitlerinin pomolojik ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 7 ayrı meyve örneği üzerinde yürütülen bu çalışma sonucunda; meyve ağırlığının 201.55-637.50 g, meyve eninin 69.49-105.28 mm, meyve boyunun 66.93-98.21 mm, şekil indeksinin 0.861-0.974, kaliks boyunun 15.66-25.44 mm, kaliks çapının 19.31- 26.39 mm, 100 dane ağırlığının 23.66-47.76 g, dane randımanının %43.55-68.98, meyve suyu hacminin 94-120 ml, kabuk alt zemin renginin 5 örnekte sarı, 1 örnekte yeşil-sarı, 1 örnekte kırmızı, kabuk üst zemin renginin 3 örnekte kırmızı, 2 örnekte açık pembe, 1 örnekte pembe, 1 örnekte siyah, dane renginin 3 örnekte kırmızı, 3 örnekte açık pembe, 1 örnekte pembe, suda çözünür kuru madde miktarının %14.60-16.60 ve titre edilebilir asit miktarının %0.67-2.74 arasında olduğu tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarının meyve suyu örneklerinde 26.60-40.43 µg GAE/g, çekirdek örneklerinde 95.39-146.44 µg GAE/g, toplam flavonoid miktarının meyve suyu örneklerinde 572.66-1150.83 μg QE/g, çekirdek örneklerinde 983.57-1830.18 μg QE/g, toplam antioksidan kapasitesinin meyve suyu örneklerinde %89.47-96.38, çekirdek örneklerinde %7.76-26.64, toplam antosiyanin miktarının meyve suyu örneklerinde 0.84-24.12 mg siyanidin 3-glikozit/L, çekirdek örneklerinde 0.19-3.51 mg siyanidin 3-glikozit/L arasında olduğu tespit edilmiştir. Tüm çeşitler için de en yüksek toplam fenolik madde miktarı ve toplam flavonoid miktarı çekirdek örneklerinde, toplam antioksidan kapasitesi ve toplam antosiyanin miktarı meyve suyu örneklerinde ölçülmüştür. Meyve suyu ve çekirdek örneklerinde kateşin, kuersetin, vanilik asit, resveratrol, fumarik asit, gallik asit, kafeik asit, floridzin dihidrat, oleuropein, hidroksisinnamik asit, ellajik asit, silimarin, naringenin ve hidroksibenzoik olmak üzere 14 adet fenolik bileşik belirlenmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3358
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
660607.pdf2.24 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.