Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3290
Başlık: EFFECTS OF BIO FERTILIZER, SEAWEED EXTRACT and INORGANIC FERTILIZER ON GROWTH and YIELD OF LETTUCE (Lactuca sativa var. longifolia L.) in PLASTIC GREENHOUSE
Yazarlar: MOHAMMED, Azad Abdullah
Anahtar kelimeler: Deniz yosunu, Biyo gübre, Gübreleme, Bitki besleme, Kalite
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Üretimde çevre dostu organik sıvı gübrelerin kullanımı son yıllarda artış göstermiştir. Çünkü, inorganik gübrelerin aşırı kullanımı nedeniyle toprağın yapısı bozulmakta ve ürün kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle marulun (Lactuca sativa var. longifolia L.) verim ve gelişimi üzerine sıvı organik gübrelerin etkilerini belirlemek amacıyla 2020 yılı sonbahar döneminde Kuzey Irak, Duhok Valiliği, Tarım Genel Müdürlüğü Araştırma Merkezi’de bir sera çalışması yürütülmüştür. Çalışmada, gübre materyali olarak biyo gübre (Corabac) (0, 5 ve 10 g L-1), deniz yosunu ekstraktı (0, 4 ve 8 g L1) ve inorganik gübre (0 ve 1 g L-1 (N:P:K 10:10:10)) kullanılmıştır. Elde edilen veriler, üç gübrenin ve bunların interaksiyonlarının gövde uzunluğu, yaprak sayısı gibi vegetatif büyüme parametrelerini önemli ölçüde arttırdığı, ancak yaprak alanı (cm2 ) ve klorofil içeriğini azalttığını göstermiştir. Biyo gübrenin toprağa uygulanması, deniz yosunu ve inorganik gübrelerin yaprağa uygulanması marulun baş ağırlığını, verimini ve toplam verimini kontrole kıyasla önemli oranlarda arttırmıştır. Biyo gübre, deniz yosunu ve inorganik gübreleme yapraklardaki N, P ve K içeriğini etkilemiştir. Sera marul üretiminde sürdürülebilir bir üretim için, çevreye dost olduğu düşünülen deniz yosunu ve biyo gübre kullanılarak daha yüksek baş ağırlığı ve dolayısıyla daha yüksek verim elde edilmesi mümkündür.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3290
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
726798.pdf2.74 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.