Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/3290
Başlık: | EFFECTS OF BIO FERTILIZER, SEAWEED EXTRACT and INORGANIC FERTILIZER ON GROWTH and YIELD OF LETTUCE (Lactuca sativa var. longifolia L.) in PLASTIC GREENHOUSE |
Yazarlar: | MOHAMMED, Azad Abdullah |
Anahtar kelimeler: | Deniz yosunu, Biyo gübre, Gübreleme, Bitki besleme, Kalite |
Yayın Tarihi: | 2022 |
Özet: | Üretimde çevre dostu organik sıvı gübrelerin kullanımı son yıllarda artış göstermiştir. Çünkü, inorganik gübrelerin aşırı kullanımı nedeniyle toprağın yapısı bozulmakta ve ürün kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle marulun (Lactuca sativa var. longifolia L.) verim ve gelişimi üzerine sıvı organik gübrelerin etkilerini belirlemek amacıyla 2020 yılı sonbahar döneminde Kuzey Irak, Duhok Valiliği, Tarım Genel Müdürlüğü Araştırma Merkezi’de bir sera çalışması yürütülmüştür. Çalışmada, gübre materyali olarak biyo gübre (Corabac) (0, 5 ve 10 g L-1), deniz yosunu ekstraktı (0, 4 ve 8 g L1) ve inorganik gübre (0 ve 1 g L-1 (N:P:K 10:10:10)) kullanılmıştır. Elde edilen veriler, üç gübrenin ve bunların interaksiyonlarının gövde uzunluğu, yaprak sayısı gibi vegetatif büyüme parametrelerini önemli ölçüde arttırdığı, ancak yaprak alanı (cm2 ) ve klorofil içeriğini azalttığını göstermiştir. Biyo gübrenin toprağa uygulanması, deniz yosunu ve inorganik gübrelerin yaprağa uygulanması marulun baş ağırlığını, verimini ve toplam verimini kontrole kıyasla önemli oranlarda arttırmıştır. Biyo gübre, deniz yosunu ve inorganik gübreleme yapraklardaki N, P ve K içeriğini etkilemiştir. Sera marul üretiminde sürdürülebilir bir üretim için, çevreye dost olduğu düşünülen deniz yosunu ve biyo gübre kullanılarak daha yüksek baş ağırlığı ve dolayısıyla daha yüksek verim elde edilmesi mümkündür. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/3290 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
726798.pdf | 2.74 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.