Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3284
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖzgültekin, Merve-
dc.date.accessioned2023-07-03T05:34:23Z-
dc.date.available2023-07-03T05:34:23Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3284-
dc.description.abstractKurutma yöntemi vasıtasıyla insanlar bitkisel üretiminin olmadığı dönemlerde kurutulmuĢ ürünleri tüketebilmektedir. Bu sebeple kurutulmuĢ ürünler beslenme açısından önemli bir amacı karĢılamaktadır. Bu çalıĢma 2019 yılında ġanlıurfa ili sınırları içerisinde yer alan Harran Üniversitesi Osmanbey YerleĢkesi Ar-Ge bahçesinden temin edilen Stanley erik çeĢidi üzerinde yürütülmüĢtür. ÇalıĢmanın laboratuvar analizleri Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri laboratuvarında yapılmıĢtır. Deneyler tesadüf parsellerine deneme desenine göre yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada Stanley erik çeĢidinin özellikleri incelenmiĢtir. Bu incelemede erik tam ve yarım Ģeklinde, potasa eriyiği konsantrasyonları ve kurutma yerleri bakımından meyveye ait meyve kabuk ve et rengi, kuru erikte duyusal analiz ve kurutma ağırlıkları incelenmiĢtir. Bu inceleme ve araĢtırmalar sonucunda ise GüneĢte kurutmada en yüksek a değeri saptanırken yarım ve tam meyvede en yüksek a değerinin güneĢte kurutmada olduğu tespit edilmiĢtir. Gölgede kurutmada en yüksek b değeri saptanırken yarım meyvede güneĢte ve tam meyvede en yüksek b değeri güneĢte kurutmada olduğu saptanmıĢtır. Tam ve yarım meyve grubunda en yüksek L değeri yarım meyve‟de tespit edilmiĢtir. Yarım meyve grubunda kurutma yerleri bakımından en küçük L değeri, etüv ile kurutma da tespit edilirken en yüksek L değerleri güneĢ ve gölge ile kurutmada tespit edilmiĢtir. Kurutma ağırlıkları bakımından en etkili yöntemin Etüv kurutma yöntemi olduğu tespit edilmiĢtir. Tam meyvede en yüksek yumuĢaklık GüneĢte kurutmada tespit edilirken en düĢük yumuĢaklık ise etüvde kurutmada tespit edilmiĢtir. Tam erikte doğal kurutma yönteminin kuru eriğin yumuĢaklığına daha fazla etkili olduğu saptanmıĢtır. Yarım meyve de ise güneĢte kurutmada en yüksek aroma tespit edilirken etüvde kurutmada ise daha düĢük aroma tespit edilmiĢtir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectStanley Erik, Kurutma, Potasa eriyiğien_US
dc.titleSTANLEY ERİK ÇEŞİDİNİN KURUTULMASINDA FARKLI KONSANTRASYONLARDAKİ POTASA ÇÖZELTİLERİNİNETKİLERİNİNBELİRLENMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
723879.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.