Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3283
Başlık: OKUL YÖNETİCİLERİNİN HELAL SERTİFİKASYON VE SAĞLIKLI BESLENMEYE İLİŞKİN ALGILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ
Yazarlar: Akkuş, Adem
Anahtar kelimeler: Helal, Helal Sertifikası, Sağlıklı Beslenme, Okul Yöneticisi.
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu araştırma, Şanlıurfa merkez ve ilçelerini kapsayan ve kamuya bağlı ilkokul, ortaokul ve lise kurumlarında görev yapan okul yöneticilerinin helal sertifikasyon ve sağlıklı beslenmeye ilişkin algılarını çeşitli değişkenlere göre analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tarama modelinde desenlemiştir. Araştırmanın verileri, 2020- 2021 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ilinde bulunan ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan 301 okul yöneticisinden elde edilmiştir. Araştırma verileri, helal sertifikasyon ve sağlık beslenme algı anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans ve ki-kare testi kullanmıştır. Araştırmada katılımcı okul yöneticilerinin, helal sertifikasyon ve sağlıklı beslenmeye yönelik algıları konusunda, okul kantinlerinde helal sertifikalı ürünlerin olmasını önemli bulmalarının yanında helal sertifikalı ürünleri sağlıklı, kaliteli ve hijyenik olarak algıladıkları belirlenmiştir. Ayrıca okul yöneticileri, okul kantinlerinde satılan bazı gıdaların sağlıksız olduğu ve ileriki zamanlarda nesillerde farklı hastalıklara sebep olacağı görüşündedirler. Katılımcılar kantin ürünlerin seçiminde helal sertifikasının sağlık, hijyen ve kalitenin işareti olduğunu ve ekstra bir güven sağladığını belirtmişlerdir. Katılımcılar okul kantinlerinde helal sertifikalı ürünlerin öncelikli olarak satışının yapılmasının öğrencilerin hem sağlık hem de ruhsal gelişimi açısından yararlı olacağı görüşündedirler. Okul yöneticileri, okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içeceklerin içeriği noktasında yeteri kadar denetlenmediği ve kantini işleten kişilerin helal ve sağlıklı beslenme noktasında yeterli bilgiye sahip olmadığı değerlendirmesinde bulunmuşlardır. V Okul yöneticileri, helal sertifikalı gıdaları marka değeri olan gıdalar olarak görmekte ve bu sertifikayı alan firmaların bir nevi marka tescili yapılmış görüşündedirler. Katılımcılar helal sertifikası almış gıda markalarının önemli bir öğe olarak öne çıktığını ve işletmeye değer kattığını belirtmişlerdir. Ayrıca okul yöneticileri helal sertifikalı gıdaları tüketmenin kendilerini daha çok memnun edeceğini ve okul kantinlerinde bunun pazarlanmasının daha kolay olacağı yönünde görüş bildirmişlerdir. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığının okul kantinlerinde helal sertifikasyon ve sağlıklı beslenme uygulamasını birlikte yürürlüğe sokması halinde okul yöneticilerinin bu uygulamayı destekleyerek bu uygulamaya olumlu bakacakları değerlendirilmiştir. Avrupa’da birçok ülkede okul kantinlerinde öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesine yardımcı olacak gıda tercihi yapması için farklı teşvikler uygulanmaktadır. Türkiye’de benzer şekilde helal sertifikasyon ve sağlıklı beslenmeye yönelik okul kantinlerinde farklı teşviklerin uygulanması, ileriki nesillerin daha sağlıklı bir hayat sürmeleri açısından önemli olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3283
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Adem AKKUŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ 1.pdf2.66 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.