Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3266
Title: PHYSIOCHEMICAL ANALYSIS OF HONEY PRODUCED AROUND THE CITY OF ERBIL (IRAQ)
Authors: PIRDAWD, Hawar Kawa
Keywords: Bal, Fizikokimyasal özellikler, ġeker profili, TağĢiĢ, Kalite
Issue Date: 2022
Abstract: Bu araĢtırmada Erbil (Iraq) ilive çevresindeki bal örneklerinin (n=20) fizyokimyasal, biyokimyasal, duyusal özellikleri (n=20) ve tağĢiĢ etkisi (n=13) incelenmiĢtir. Erbil ve çevresinden toplanan2021 yılı ürünüve kaliteli oldukları ifade edilen bal örneklerinin nem, kül, pH, asitlik, aw, Elektriksel iletkenlik, °Brix, RI, HMF, yoğunluk, özgül ağırlık, prolin ve diastaz analizleri yapılmıĢ, sırası ile 14.90 ±0.52g/100g, 0.186 ± 0.125g/100g,4.16 ± 0.12, 24.6 ±4.13meq/kg, 0.492 ± 0.02, 0.463±0.216 mS/cm, 83.04 ± 0.43, 1.499±0.003, 24.88±20.58meq/kg, 1.423±0.01g/cm3 , 1.437±0.01, 336.80±108.76mg/kg, 6.55±1.87 değerleri elde edilmiĢtir.Analizi yapılan Erbil ili ballarından 17 örneğin Codex Alimentarus (CA) kalite göstergesi kriterlerine uygun olduğu, sadece üç bal örneğinin HMF içeriğine bakılarak uzun süre ve yüksek sıcaklıkta depolandığı sonucuna varılmıĢtır.Fizyokimyasal ve biyokimyasal olarak çiçek balı kabul edilebilirlik parametrelerinden,sadece iki bal örneğinin elektriksel iletkenliğine göresalgı balı ve/veya salgı balı ve çiçek balı karıĢımı olduğu gözlenmiĢtir.Bal örneklerinde yapılan HPLC analizlerinde Ģeker profili ortalama değerleri (fruktoz, glukoz ve sakaroz)sırasıyla %45.92±2.59, %39.00±4.43, %0.757±1.73 olarak, fruktoz/glukoz oranı1.19±0.17 ve ayrıca glukozfruktoz toplamı 84.92±5,95 olarak tespit edilmiĢtir.Bal örneklerinin renk parametresi L*, a* ve b* değerlerinde anlamlı farklılık saptanmıĢ (p≤0.05) sırasıyla 29.25±2.17, 3.46±1.46, 9.52± 1.92 ortalama değerleri bulunmuĢtur. Ayrıca bal örneklerinin TPC, TFC ve DPPH değerleri sırasıyla 108,89 ±24,11mg GAE/100g, 5,32±1,46 mg CAE/100g ve %27,45±2,50 olarak tespit edilmiĢtir. Mısır Ģurubu ile ballarda tağĢiĢ tespiti için kullanılan Δ13C analizi ile 13 bal örneğinin 7 tanesinin saf, 6 bal örneğinin ise tağĢiĢli bal olduğu tespit edilmiĢtir. Tüm bal örnekleri, renk, viskozite, koku ve genel kabul edilebilirlik dahil olmak üzere duyusal analiz için test edilmiĢ,bal örneklerinin çoğunun tüm duyusal değerlendirmelerden yüksek puanlar aldığı belirlenmiĢtir
URI: http://hdl.handle.net/11513/3266
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
725324.pdf3.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.