Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3230
Title: KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ TARİHSEL METEOROLOJİK KURAKLIKLARIN FARKLI YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ
Authors: YILDIZ BOZKURT, Songül
Keywords: Meteorolojik kuraklık, Karadeniz havzası, Standartlaştırılmış kuraklık indeksi, Keşif kuraklık indeksi, Korelasyon
Issue Date: 2021
Abstract: Bu tez çalışmasında, Karadeniz Bölgesinde bulunan 33 adet meteorolojik gözlem istasyonuna ait veriler kullanılarak meteorolojik kuraklık analizi yapılmıştır. Ele alınan bölgenin 3, 6, 9 ve 12 aylık zaman ölçeklerinde meteorolojik kuraklığının belirlenmesinde, Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SYİ) ve Keşif Kuraklık İndeksi (KKİ) yöntemleri kullanılmıştır. Farklı zaman ölçeklerinde elde edilen iki yönteme ait kuraklık indis değerleri karşılaştırılmıştır. Her bir istasyonda farklı zaman ölçeklerinde kuraklık oluşum yüzdeleri belirlenmiş ve farklı kuraklık sınıflarının oluşum yüzdeleri değerlendirilmiştir. İki farklı yöntem kullanılarak elde edilen bulgulardan her bir istasyona ait en uzun kurak dönemler, en şiddetli kuraklık değeri ve meydana geldiği zamanlar belirlenmiştir. SYİ yöntemine göre 3, 6, 9 ve 12 aylık zaman ölçeklerinde sırasıyla 7, 11, 13 ve 16 istasyonda, KKİ yöntemine göre ise sırasıyla 5, 11, 10 ve 16 istasyonda kuraklık oluşum yüzdesi %50’den büyük olmuştur. SYİ ve KKİ yöntemleriyle ele alınan istasyonlarda farklı zaman ölçeklerinde aşırı ve orta kuraklık oluşma yüzdesi toplamı ortalama %7 olarak elde edilmiştir. SYİ ve KKİ arasındaki korelasyon değeri, ele alınan bölgede tüm zaman ölçeklerinde ortalamanın 0.97 olduğu belirlenmiştir. Ele alınan bölgenin meteorolojik kuraklığının analizinde, sadece yağış verisi gerektiren SYİ yönteminin KKİ yönteminin yerine kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3230
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
689799.pdf7.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.