Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3221
Başlık: AZOTU FİKSE EDEN AZOTOBACTER TÜRLERİNİN BUĞDAY RİZOSFERLERİNDEN İZOLASYONU VE MOLEKÜLER KARAKTERİZASYONU
Yazarlar: Bicek, Sevda
Anahtar kelimeler: Rizobakteriler, PGPR, Azotobakter, Triticum aestivum L, biyofilm
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Şanlıurfa yöresinde yetişen buğday bitkisinin rizosferinde gelişen havada ki serbest azotu bağlayan Azotobacter türlerinin morfolojik, biyokimyasal ve moleküler tanımlanması yapılarak tür çeşitliliğini araştırıldı ve invitro koşullarda izole edilen türlerin; bitki büyümesini teşvik eden özellikleri belirlendi ve biyogübre olarak kullanılabilme potansiyelleri incelendi. 2019-2020 yılları arasında Şanlıurfa bölgesinde üç farklı tarladan 35 buğday (Triticum aestivum L.) rizosferinden toprak örnekleri izole edilmiştir. Morfolojik, biyokimyasal ve moleküler incelemeleri sonucunda 4 farklı Azotobakter türü ve 18 suş tespit edilmiştir. Maximum likelihood, maximum parsimony ve bayesian filogenetik analizleri sonucunda, bu 18 suşun, yedisi A. chroococcum, altısı A. beijerinckii, üçü A. tropicalis ve ikisi A. vinelandii türleri olarak tanımlanmıştır. Yapılan laboratuvar çalışmalarında suşların tuza dayanıklılıkları, azotu bağlayabilme ve biyofilm oluşturma yetenekleri test edilmiştir. Azotobacter türlerinin farklı NaCl konsantrasyonlarına farklı seviyeler de tolerans göstermiştir. Bütün suşlar %2 tuz konsantrasyonuna dayanıklılık göstermiştir. En az dayanıklılığı A. beijerinckii suşları göstermiştir. En yüksek tuz konsantrasyonuna dayanıklılığı A. chroococcum suşları göstermiştir. Bütün suşlar azot fikse edebilme yeteneği sergilemiştir. En yüksek azot fiksasyonu A. chroococcum suşlarında gözlenmiştir. Test edilen suşlar farklı seviyelerde biyofilm oluşturmuşlardır. En yüksek biyofilm oluşumu A. chroococcum ve A. vinelandii suşları arasında gözlenirken, en düşük seviyede biyofilm oluşumu A. beijerinckii suşlarında gözlenmiştir. Yüksek düzeyde biyofilm oluşturan 8 suşun, farklı tuz konsantrasyonlarında biyofilm oluşumu incelenmiştir. Çalışmamız da, rizobakterilerin artan tuz konsantrasyonlarına bağlı olarak farklı seviyelerde biyofilm oluşturdukları gözlenirken bazı suşlar da tuzun biyofilm oluşumuna bir etki göstermediği gözlemlenmiştir. A. chroococcum (SBS2, SBS4, SBS12) izolatlarında %8’e varan tuz konsantrasyonlarına bağlı biyofilm miktarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış meydana gelmiştir (tek yönlü ANOVA; P
URI: http://hdl.handle.net/11513/3221
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
689791.pdf1.8 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.