Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/3193
Başlık: | UÇUCU KÜL VE YÜKSEK FIRIN CURUFUNU KULANARAK ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN TAGUCHİ METODUYLA ANALİZİNİN YAPILMASI |
Yazarlar: | Gümüşkaşık, Mehmet |
Anahtar kelimeler: | Kendiliğinden Yerleşen Beton (KYB), Yüksek Fırın Cürufu, Uçucu Kül, Mekanik Özellikler, Taguchi Metodu |
Yayın Tarihi: | 2023 |
Özet: | Beton ve harç uzun yıllardan beri dünyada en fazla kullanılan yapı malzemesidir. Kendiliğinden Yerleşen Beton(KYB); İşlene bilirliği iyi ama fazla çimento ihtiyacından dolayı maliyetli bir betondur. Betonun maliyetini azaltmak için çeşitli katkı maddeleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, atıklardan Uçucu Kül ve Yüksek Fırın Cüruf beton karışımlarında farklı oranlarda çimento ile yer değiştirecek şekilde kullanılıyor. Bu atıkları kullanarak betonun, mekanik ve fiziksel özelliklerinin Taguchi metodu ile optimizasyonu yapılmıştır. Bu amaçla, su/çimento oranı (0.45) sabit alınmış olup farklı çimento dozajı ile Uçucu Külü miktarı %0, %10, %15, %20, Yüksek Fırın Cüruf ise %0, %10, %15 ve %20 değerlerine sahip olan, KYB numuneleri üretilmiştir. Üretilen betonların mekanik ve fiziksel özelliklerini belirleyebilmek amacıyla; betonun işlenebilirdik, eğilmede dayanımı, basınç dayanımı, ultrases geçiş süresi ve beton test(schmidt) çekiç ile yüzey sertlik deneyi yapılmıştır. Elde dilen deneysel veriler kullanılarak Taguchi metodu yardımıyla optimum parametre seviyeleri belirlenmiştir: Yapılan çalışma neticesinde, betonlarda kullanılacak optimum değerler belirlenmiştir. Bu çalışmada Taguchi metodunun kullanımının uygun olacağı sonucuna varılmıştır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/3193 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
797259.pdf | 3.6 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.