Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3183
Başlık: TOPRAKSIZ TARIM YOLU İLE KABA YEM ÜRETİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yazarlar: Demir, Reşit
Anahtar kelimeler: Hidroponik yem üretimi, buğday samanı, yonca kuru otu, nispi yem değeri, İvesi
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu çalışma, hidroponik sistemde üretilen arpa bitkisinin kuzu besisinde, diğer kaba yem kaynaklarına göre besi performansı üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla ortalama canlı ağırlıkları benzer (29.7±5.5) olan 30 baş 3-4 aylık yaştaki İvesi kuzularına, kesif yem kaynağı olarak kuzu büyütme yemi ve dane arpa içeren rasyona kuru madde bazında %10 oranında farklı kaba yemler karıştırılmıştır. Bu şekilde kaba ve kesif yemin birlikte verildiği; 1) Kesif yem+buğday samanı, 2) Kesif yem+yonca kuru otu ve 3) Kesif yem+hidroponik arpa olacak şekilde TMR’ler hazırlanmıştır. Her bir grup, her birinde 3 ve 4 baş koyundan oluşan gruplardan ibaret 3 tekerrürden oluşmuş ve besi 60 gün sürdürülmüştür. Çalışmada ilk 0-28 günlük dönemlerinde yem tüketimi bakımından gruplarda önemli bir farklılık görülmezken, sonraki 28-61 günlük dönem ve 0-61 günlük dönem boyunca hidroponik arpa kuzularca daha fazla tüketilmiş ve bu gruplarda kesif yem tüketimleri azalmıştır. Hidroponik arpa kullanılan beside kesif yem tüketiminden bir tasarruf sağlanabileceği değerlendirilmiştir. Canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma oranları deneme boyunca gruplarda benzer olmuştur. Hidroponik arpanın nispi yem değeri yonca kuru otuna göre iyi bulunmuş ve buğday samanı bu değerler bakımından oldukça kötü olarak değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, İvesi kuzu besisinde saman ve yonca kuru otuna alternatif olarak hidroponik arpanın kullanılabileceği belirlenmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3183
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
684881.pdf1.68 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.