Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3174
Başlık: ALTI SİGMA METODOLOJİSİ İLE TARIMSAL İŞLETMELERDE VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI
Yazarlar: Göksu, Yılmaz
Anahtar kelimeler: Altı sigma metodolojisi,süt verimliliği,verim kayıpları,rasyon
Yayın Tarihi: 2019
Özet: Bu tezin amacı hayvancılık işletmelerinde ortaya çıkan verim kayıplarını ve bu verim kayıplarının meydana getirdiği maddi tahribatları altı sigma metodolojisi ile belirleyip önüne geçmektir.Bununla birlikte maddi karlılığı arttırmak ve bunları yaparken işletmede çalışan elemanları metodolojiyle mesleki bilgi açısından eğitmek ve işletmede ileri dönemlerde çıkabilecek zararlara karşı işletmeyi korumaktır. Altı sigma metodolojisinin uygulanabilmesi için Adıyaman Gerger ilçesinde bulunan Bakırcıoğlu süt işletme çiftliğinde haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında hostein ırkı 25 adet süt sığırı üzerinde çalışmalar yürütülmüştür. Haziran ayında altı sigma metodolojisi ile işletmenin mevcut durumu izlenip verim kayıplarına sebebiyet veren etkenler tanımlanmıştır. Haziran ayında 25 adet holstein ırkı 2.laktasyonda bulunan süt sığırlarının süt ortalaması 15.3 litre/gün olarak belirlendi. Temmuz ayında süt verimliliğini arttırmak için yaptığımız tanımlamalara bağlı olarak sığırlara yedirilen günlük rasyonda değişikliklere gidilmiş ve aynı zamanda rasyonda bulunan küf içeriği olan hammaddelerin meydana getirdiği süt verimindeki düşüşün önüne geçmek için 15 gün süreyle hayvan başına 40 gr olacak şekilde hepatoforce yem katkı maddesi kullanıldı. Temmuz ayı sonundaki süt verimliliği 17.48 litre/gün ortalamasına çıkarıldı. Ağustos ayında mevcutta bulunan sıcaklık stresinin sebeb olduğu sığırların yem seçme davranışı göstermeleri sebebiyle ortaya çıkan süt verim kayıplarının önüne geçmek için mevcut günlük rasyona hayvan başına 50 gr bypass yağ takviyesi yapılarak, ağustos ayındaki süt verimi 20.05 litre/gün ortalamasına çıkarıldı. Eylül ayında ağustos ayında biçilen mısır slajı kullanılmaya başlandı. mısır sılajında oluşabilecek küflenmelere karşı biçim esnasında sporlu inokulant(Bacillus Suptilis) takviyesi yapıldı. İnokulant içeriği olan mısır sılajının eylül ayında kullanılmasıyla beraber rasyonda yaptığımız değişikliklerle süt verimi 22.53 litre/gün ortalamasına çıkarılmış olunup işletmenin karlılığı arttırılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3174
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
573109.pdf2.5 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.