Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/3130
Başlık: | FARKLI SULAMA SEVİYELERİ ve MİKORİZA MANTARI UYGULAMALARININ BİBERDE (Capsicum annuum L.) VERİM ve KALİTEYE ETKİLERİ |
Yazarlar: | Demirel, Muzaffer |
Anahtar kelimeler: | Biber, mikoriza, su stresi, su-verim ilişkisi |
Yayın Tarihi: | 2019 |
Özet: | Bu çalışma, 2017 yılında Harran Ovası koşullarında, biber bitkisinde (Capsicumannuum L.) farklı su düzeyleri ve kök geliştirici mikoriza mantarları uygulanarak verim ve kalite etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olacak şekilde kurgulanmıştır. Çalışmada Arbüsküler Mikoriza mantarları ve 3 farklı su seviyeleri (%50, %100 ve %150) çalışılmıştır. Denemede dikimden hasada kadar yaşanmışlık gün sayısı (Day of Year: DOY) 170 gün olarak saptanmıştır. Toplam verim 2 771-7 683 kg da-1 , meyve ağırlığı 10-17 g, meyve boyu 105-133 mm, meyve çapı 16-18 mm, bitki boyu 62-94 cm, biyomas ağırlığı 1 035- 1 378 g bitki-1 , klorofil indeks değeri 303-379, bitki başına yaprak alanı 1012-2953 cm2 , yaprak alan indeksi 0.42-1.23 cm2 cm-2 , C vitamini 109-127 mg 100g-1 , bitki yan dal sayısı 17-21 adet, suda çözünür kuru madde 7-10 ve kök kuru ağırlığı 63-73 g arasında değişmiştir. Çalışma konularına uygulanan sulama suyu 588- 1 469 mm, mevsimlik su tüketimi 615.04-1 455.86 mm arasında değiştiği görülmüştür. Su kısıtının uygulandığı %50 sulama konusunda (kontrol ve mikoriza uygulamasında) biberde bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilemiştir. Bu araştırma ile biber bitkisi yetiştiriciliğinde kök geliştirici mikorizanın uygulanmasının yapılması ve sulama suyu ihtiyacının %100’nün karşılanması durumunda verimde en yüksek sonuçların alınacağı saptanmıştır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/3130 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
572650.pdf | 2.58 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.