Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3116
Başlık: ŞANLIURFA ŞARTLARINDA YONCANIN (Medicago sativa L.) BAZI SERİN MEVSİM BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ İLE UYGUN KARIŞIM ORANLARININ SAPTANMASI
Yazarlar: BÜYÜKKILIÇ, Mustafa Cemil
Anahtar kelimeler: Karışım, Yonca, Kılçıksız Brom, İngiliz Çimi, Kamışsı Yumak
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Bu çalışma Şanlıurfa koşullarında yonca ile bazı çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkisi türlerinin saf ve karışım uygulamalarının ot verim ve ot kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2017 ve 2018 yıllarında Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsünde yer alan Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan tarla denemesinde araştırma konularını, saf yonca (Medicago sativa L.), saf kılçıksız brom (Bromus inermis Leyss.), saf İngiliz çimi (Lolium perenne L.) ile saf kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) uygulamalarının yanında, bu buğdaygil türlerinin yonca ile olan karışım uygulamaları oluşturmuştur. Araştırmada iki yıllık ortalamalara incelenen özelliklerin aşağıdaki aralıklarda değişim gösterdiği belirlenmiştir; bitki boyu 32,87-63,07cm, yeşil ot verimi 3520-4390kg/da, kuru ot verimi 1 111kg/da-1 475kg/da, kuru madde verimi 1 001-1 324kg/da, ağırlığa göre botanik kompozisyon oranı %8.73-91,27, oransal verim toplamı 1,05-1,29, ham protein oranı %12.33-%22.15, ham protein verimi 137 kg/da-321 kg/da, ADF oranı %26.26-%34,61, NDF oranı %49.03-%56.74, sindirilebilir kuru madde oranı %61.94-%68.44, sindirilebilir kuru madde verimi 661 kg/da ile 888 kg/da, nispi yem değeri 105,30-126,35. Araştırma sonuçlarına göre, Şanlıurfa koşulları için ot verimi bakımından %80 Yonca+%20 Kamışsı Yumak karışım uygulaması, ot kalitesi bakımından ise %20 Yonca+%80 İngiliz Çimi karışım uygulaması önerilmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3116
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
767258.pdf7.27 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.