Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3116
Title: ŞANLIURFA ŞARTLARINDA YONCANIN (Medicago sativa L.) BAZI SERİN MEVSİM BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ İLE UYGUN KARIŞIM ORANLARININ SAPTANMASI
Authors: BÜYÜKKILIÇ, Mustafa Cemil
Keywords: Karışım, Yonca, Kılçıksız Brom, İngiliz Çimi, Kamışsı Yumak
Issue Date: 2022
Abstract: Bu çalışma Şanlıurfa koşullarında yonca ile bazı çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkisi türlerinin saf ve karışım uygulamalarının ot verim ve ot kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2017 ve 2018 yıllarında Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsünde yer alan Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan tarla denemesinde araştırma konularını, saf yonca (Medicago sativa L.), saf kılçıksız brom (Bromus inermis Leyss.), saf İngiliz çimi (Lolium perenne L.) ile saf kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) uygulamalarının yanında, bu buğdaygil türlerinin yonca ile olan karışım uygulamaları oluşturmuştur. Araştırmada iki yıllık ortalamalara incelenen özelliklerin aşağıdaki aralıklarda değişim gösterdiği belirlenmiştir; bitki boyu 32,87-63,07cm, yeşil ot verimi 3520-4390kg/da, kuru ot verimi 1 111kg/da-1 475kg/da, kuru madde verimi 1 001-1 324kg/da, ağırlığa göre botanik kompozisyon oranı %8.73-91,27, oransal verim toplamı 1,05-1,29, ham protein oranı %12.33-%22.15, ham protein verimi 137 kg/da-321 kg/da, ADF oranı %26.26-%34,61, NDF oranı %49.03-%56.74, sindirilebilir kuru madde oranı %61.94-%68.44, sindirilebilir kuru madde verimi 661 kg/da ile 888 kg/da, nispi yem değeri 105,30-126,35. Araştırma sonuçlarına göre, Şanlıurfa koşulları için ot verimi bakımından %80 Yonca+%20 Kamışsı Yumak karışım uygulaması, ot kalitesi bakımından ise %20 Yonca+%80 İngiliz Çimi karışım uygulaması önerilmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3116
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
767258.pdf7.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.