Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11513/3089
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | KHUDHUR, Payraw Salih | - |
dc.date.accessioned | 2023-06-14T11:31:59Z | - |
dc.date.available | 2023-06-14T11:31:59Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11513/3089 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı, Irak/Erbil'de tüketilen zeytinyağlarının kalitesini araştırmaktır. Bunun için 15 tane zeytinyağının (5 tanesi bahçelerden toplanan zeytinlerde üretilen (G örnekleri), 5 tanesi marketlerden satın alınan (M örnekleri) ve 5 tanesi Erbil/Irak fabrikalarda üretilen zeytinyağı (F örnekleri)) fizikokimyasal (toplam serbest yağ asidi, peroksit değeri, spesifik absorpsiyon katsayıları K232 ve K270, para-anisidin değeri, toplam oksidasyon) ve renk özellikleri, biyoaktif parametreleri (antioksidan (DPPH ve ABTS) ve toplam fenolik içerik), yağ asidi bileşimi (FAC) ) ve Fourier transform kızılötesi spektroskopisik özellikleri belirlendi. Zeytinyağı örneklerinin fizikokimyasal, renk, biyoaktif, FAC ve FTIR özellikleri arasında önemli farklılıklar vardı (p< 0.05). M ve F grubu zeytinyağlarının ortalama toplam oksidasyonu (totoks) istatistiksel olarak farklı değildir (p> 0.05). G grubu totoks örneğinin ortalaması ise diğerlerine göre daha yüksektir. Öte yandan, G grubunun ortalama MUFA değeri M ve F grubu örneklerine göre çok daha düşüktü. Buna karşılık G grubu örneğinin ortalama PUFA değeri diğer gruplara göre daha yüksekti (p< 0.01). FTIR özelliklerine göre, G grubu örneğinin ortalama ester ve metil indeksi, M ve F gruplarına göre daha düşüktür (p< 0.05). G grubunun ortalama asitlik indeksi, M ve F gruplarından istatistiksel olarak daha yüksektir (p< 0.05). Zeytinyağına yapılan taklit ve Tağşiş için FTIR kullanımı önerilmektedir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.subject | Zeytinyağı, serbest yağ asitliği, oksidasyon, renk, yağ asidi bilesimi ve FTIR özellikleri | en_US |
dc.title | QUALITY PARAMETERS AND SOME PROPERTIES OF OLIVE OIL FROM MARKETS IN IRAQ/ERBIL | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
756686.pdf | 3.96 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.