Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
                
    
    http://hdl.handle.net/11513/3089| Başlık: | QUALITY PARAMETERS AND SOME PROPERTIES OF OLIVE OIL FROM MARKETS IN IRAQ/ERBIL | 
| Yazarlar: | KHUDHUR, Payraw Salih | 
| Anahtar kelimeler: | Zeytinyağı, serbest yağ asitliği, oksidasyon, renk, yağ asidi bilesimi ve FTIR özellikleri | 
| Yayın Tarihi: | 2022 | 
| Özet: | Bu çalışmanın amacı, Irak/Erbil'de tüketilen zeytinyağlarının kalitesini araştırmaktır. Bunun için 15 tane zeytinyağının (5 tanesi bahçelerden toplanan zeytinlerde üretilen (G örnekleri), 5 tanesi marketlerden satın alınan (M örnekleri) ve 5 tanesi Erbil/Irak fabrikalarda üretilen zeytinyağı (F örnekleri)) fizikokimyasal (toplam serbest yağ asidi, peroksit değeri, spesifik absorpsiyon katsayıları K232 ve K270, para-anisidin değeri, toplam oksidasyon) ve renk özellikleri, biyoaktif parametreleri (antioksidan (DPPH ve ABTS) ve toplam fenolik içerik), yağ asidi bileşimi (FAC) ) ve Fourier transform kızılötesi spektroskopisik özellikleri belirlendi. Zeytinyağı örneklerinin fizikokimyasal, renk, biyoaktif, FAC ve FTIR özellikleri arasında önemli farklılıklar vardı (p< 0.05). M ve F grubu zeytinyağlarının ortalama toplam oksidasyonu (totoks) istatistiksel olarak farklı değildir (p> 0.05). G grubu totoks örneğinin ortalaması ise diğerlerine göre daha yüksektir. Öte yandan, G grubunun ortalama MUFA değeri M ve F grubu örneklerine göre çok daha düşüktü. Buna karşılık G grubu örneğinin ortalama PUFA değeri diğer gruplara göre daha yüksekti (p< 0.01). FTIR özelliklerine göre, G grubu örneğinin ortalama ester ve metil indeksi, M ve F gruplarına göre daha düşüktür (p< 0.05). G grubunun ortalama asitlik indeksi, M ve F gruplarından istatistiksel olarak daha yüksektir (p< 0.05). Zeytinyağına yapılan taklit ve Tağşiş için FTIR kullanımı önerilmektedir. | 
| URI: | http://hdl.handle.net/11513/3089 | 
| Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü | 
Bu öğenin dosyaları:
| Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
|---|---|---|---|---|
| 756686.pdf | 3.96 MB | Adobe PDF | Göster/Aç | 
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.