Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3069
Başlık: DİYARBAKIR YÖRESİNDE KEÇİLERİN BESLENMESİNDE KULLANILAN BAZI ÇALI VE AĞAÇ TÜRLERİNİN YEM DEĞERLERİNİN VE METAN ÜRETİM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ
Yazarlar: Kaya, Mervan
Anahtar kelimeler: İn vitro Gaz Üretimi, Meşe ve Mazı Yaprağı, Metabolik Enerji, Metan Üretimi
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu çalışmada, Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan ve ruminantlar için alternatif yem kaynağı olarak meşe, ve mazı yaprağının Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran olmak üzere 4 farklı dönemde toplanan bitki örneklerinde; besin madde içerikleri, in vitro gaz üretimi, metabolik enerji içerikleri ve organik madde sindirile bilirlikleri düzeyleri belirlenmiştir. Meşe yapraklarının Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz dönemlerine ait KM, HK, HP, HY, NDF ve ADF (%) düzeyleri, sırasıyla 43.21- 56.13; 5.48-7.66; 7.76-5.95; 3.96-4.75;42.24-52.24; 29.75-40.17 değerleri arasında tespit edilmiştir. Mazı yaprakarının Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerine ait KM, HK, HP, HY, NDF ve ADF düzeyleri (%), sırasıyla 56.1-65.3; 8.0-11.6; 12.2-8.3; 4.0-5.9; 35.2-43.4; 25.1-32.4 değerleri arasında tespit edilmiştir. . Meşe yapraklarında dönemlere göre, GÜ, CH4, CH4, ME ve OMS düzeyleri ise sırasıyla 28.16-23.98 ml, 3.25- 3.51 ml, %6.81-8.34 MJ/kg KM, %50.27-43.14 arasında bulunmuştur. Mazı yapraklarında dönemlere göre, GÜ, CH4, CH4, ME ve OMS düzeyleri ise sırasıyla 32.10-25.74 ml, 4.21-3.34, 7.45-8.92 MJ/kg KM, %60.6-45.1 arasında tespit edilmiştir.. İstatistik analiz sonucunda, dönemler arasındaki fark önemli çıkmıştır. Yemler ve hayvan besleme açısından önemli sonuçlar vermektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3069
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
688426.pdf787.37 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.