Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3056
Başlık: FARKLI OLGUNLAŞMA GRUPLARINDAN BAZI TANE MISIR (Zea mays L.) ÇEŞİTLERİNİN DİYARBAKIR KOŞULLARINDA EKİM ZAMANI YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yazarlar: Saruhan, Mehmet Ali
Anahtar kelimeler: Mısır, ekim zamanı, tane verimi, morfolojik karakterler, hibrit çeşit.
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu çalışma ile; Diyarbakır koşullarında tane mısır yetiştirilmesine yönelik olarak uygun ekim zamanlarının saptanması hedeflenmiştir. Farklı olgunlaşma gruplarından (FAO 500 grubundan Bodega, FAO 600 grubundan Capuci ve FAO 700 grubundan 75May75 ) tane mısır çeşitlerinin 6 farklı zamanda (15 Nisan, 1 Mayıs, 15 Mayıs, 1 Haziran 15 Haziran ve 1 Temmuz) ekildiği bu deneme 2020 yılında yürütülmüştür. Denemeler ‘’tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre’’ 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ekim zamanları ana parsele, çeşitler alt parsele yerleştirilmiştir. Çeşitlerin tepe ve koçan püsküllerinin çiçeklenme gün sayısı, bitki boyu, sap kalınlığı, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçan kalınlığı, koçan tane sayısı gibi morfolojik özelliklerin yanı sıra bazı teknolojik özellikler de incelenmiştir. Yapılan çalışmanın sonuçları, JMP istatistik paket programı kullanılarak Varyans Analizine tabi tutulmuştur. Önemli bulunan verilere de LSD testi yapılmıştır. Araştırmada, 2020 yılında elde edilen verilere göre; tane verimi bakımından 15 Nisan tarihli ekimde ( 1492,33 kg/da), 1 Mayıs tarihli ekimde (1410,00 kg/da) ve 15 Mayıs ekiminde (1258,00 kg/da) FAO 700 grubundan75May75 çeşidi öne çıkmaktadır. 1 Haziran ekiminde 1216 kg/da) ve 15 Haziran (1185 kg/da) ile FAO 600 grubundan Capuzi çeşidi öne çıktığı görülmüştür. 1 Temmuz ekiminde ise (1110,33 kg/da) Bodega çeşidi öne çıkmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3056
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
682911.pdf5.38 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.