Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3041
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCoşkun, Müslüm-
dc.date.accessioned2023-06-14T07:40:09Z-
dc.date.available2023-06-14T07:40:09Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3041-
dc.description.abstractBu çalışma, 2017 ve 2018 yıllarında, Şanlıurfa İli Harran Ovasında yer alan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Talat Demirören Araştırma İstasyonunda, bazı yeşil gübreleme bitkilerinin bakteri aşılaması ile organik tarımda kullanılmasının renkli pamuğun verim ve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Denemelerde materyal olarak; yerli kırmızı mercimek, Taşkent yem bezelyesi, Selçuk adi fiğ ve Nazilli Dt 15 pamuk çeşitleri ile canlı bakteri suşları kullanılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre, 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Ana parsellere yeşil gübre bitki türleri (aşılı/aşısız), alt parsellere ise 3 farklı türden yeşil gübre bitki tesadüfi olarak dağıtılmıştır. Araştırmada; ekim nöbeti döngüsü içerisinde yapılan aşılı/aşısız yeşil gübre bitki türlerinin uygulamaları sonrası topraktaki kimyasal ve mikrobiyal, ve pamuğa ait lif teknolojik analizleri yapılmış ve bitkilere ait morfolojik ölçüm, sayım ve gözlemlerde bulunulmuştur. Yapılan analizler sonucunda; toprağın alınabilir bakır (Cu), mangan (Mn) ve demir (Fe) konsantrasyonu ile toprak reaksiyonunun azaldığı; Zn (mg/L), EC (ds/m), Kireç (%), Organik madde (%), Fosfor (kg da-1 ) ve Potasyum (kg da-1 ), seviyelerinde yükselmenin olduğu, pamuk lif teknolojisi yönünden, UHML (mm), Kısa lif içeriği (%), Lif inceliği (mic.), Lif mukavemeti (g tex-1 ), Çırçır randımanı (%) ve 100 tohum ağırlığı (g) değerlerinde istatistiksel olarak etkilenmelerin olmadığı; tarımsal yönden, kütlü pamuk verimi (kg da-1 ), bitki boyu (cm), odun dalı sayısı (adet bitki-1 ), meyve dalı sayısı (adet bitki-1 ), koza sayısı (adet bitki-1 ), koza ağırlığı (g), koza kütlü pamuk ağırlığı (g), yeşil gübre bitkisi sap uzunluğu (cm), yeşil gübre bitkisi boy uzunluğu (cm), yeşil gübre bitkisi yaş ot verimi (kg da-1 ) ve yeşil gübre bitkisi kuru ot verimi (kg da-1 ) değerlerinde istatistiksel olarak etkilenmelerin olduğu, birinci el yüzdesi (%) değerlerinde ise etkilenmelerin olmadığı, topraktaki mikrobiyal değişimler yönünden; en fazla artışların DHA, TS, MBC parametrelerinde en fazla artışın aşılı yembezelyesi ve UA parametresinde ise aşılı kırmızı mercimek konusunda olduğu görülmüştür.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectOrganik tarım, Harran Ovası, renkli pamuk, yeşil gübre, bakteri aşılamaen_US
dc.titleBAZI YEŞİL GÜBRELEME BİTKİLERİNİN BAKTERİ AŞILAMASI İLE ORGANİK TARIMDA KULLANILMASININ RENKLİ PAMUĞUN VERİM VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASIen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
658689.pdf4.51 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.