Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2998
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSavrunlu, Zeliha-
dc.date.accessioned2023-06-14T06:56:54Z-
dc.date.available2023-06-14T06:56:54Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2998-
dc.description.abstractBu çalışma, farklı katkı maddeleriyle hazırlanan Antep fıstığı (Pistacia vera L.) dış kabuğu silajının; silaj kalitesi, yem tüketimi ve sindirilebilirlik değerleri üzerine etkisinin araştırılması amacıyla iki deneme halinde yapılmıştır. Birinci denemede laboratuvar koşullarında Antep fıstığı dış kabuğuna kuru madde esasına göre %30 buğday samanı ve %1 düzeyinde polietilen glikol ilave edilerek hazırlanan ana silaj materyaline kuru madde esasına göre %5, %10 ve %15 seviyelerinde mısır kırığı, kurutulmuş şeker pancarı posası ya da melas ilave edilerek muamele ile katkısız silaj grupları hazırlanmıştır. Çalışmanın ikinci denemesinde, birinci denemenin sonuçlarına göre yüksek silaj kalitesine sahip olan %15 melas katkılı silaj grubu kuzu besi ve klasik sindirim denemesinde değerlendirilmek üzere belirlenmiştir. Kuzu besi ve klasik sindirim denemesinde kullanılan %15 melas katkılı silaj deneme hayvanlarının yem tüketiminin kuru madde bazında %0 (TMR1), %10 (TMR2), %20 (TMR3) ve %30’u (TMR4) düzeyinde toplam rasyona katılarak yem tüketimi, günlük canlı ağırlık artışları, toplam canlı ağırlık artışları ve yemden yararlanma oranı üzerine olan etkileri değerlendirilmiştir. Kuzu besi denemesinde günlük canlı ağırlık artışı ve toplam canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında bir farklılık görülmezken (P>0.05), toplam kuru madde tüketim miktarı TMR4’te en düşük olarak tespit edilmiştir (P0.05). Klasik sindirim denemesinde ADF sindirimi haricinde, besin madde sindirilebilirlik değerleri bakımından gruplar arasında farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada Antep fıstığı dış kabuğunun göre %30 buğday ix samanı, %1 polietilen glikol ve %15 melas ilave edilerek silolanabileceği ve kaba yem kaynağı olarak ruminant beslenmesinde değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectAntep fıstığı dış kabuğu silajı, kuzu besisi, yem tüketimi, sindirilebilirlik.en_US
dc.titleFARKLI KATKILAR İLE HAZIRLANAN ANTEPFISTIĞI (PİSTACİA VERA L.) DIŞ KABUĞU SİLAJININ SİLAJ KALİTESİ, KUZULARDAYEM TÜKETİMİ VE SİNDİRİLEBİLİRLİK DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASIen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
745743.pdf3.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.