Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2969
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÇilenti, Sinan-
dc.date.accessioned2023-06-14T06:05:25Z-
dc.date.available2023-06-14T06:05:25Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2969-
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Adıyaman ili merkezi ve ilçelerinde Eylül 2021-Nisan 2022 tarihlerinde satışa sunulan 96 adet çiğ inek süt örneğinde ELISA yöntemiyle Aflatoksin M1 varlığı ve miktarlarını araştırmaktı. Çalışma sonucunda 96 adet çiğ inek sütünde 43 (%44,79) pozitif 53 (%55,21) negatif örnek, en fazla 0,054 μg/kg ve ortalama 0,028±0,026 μg/kg Aflatoksin M1 bulundu. En çok sonbahar aylarında (n=24) toksin varlığı tespit edildi. Sokak satıcılarından alınan örneklerin tamamı pozitif sonuç verdi. Türk Gıda Kodeksinin maksimum yasal sınırlarını aşan 4 örneğin ikisinin sokak sütü olduğu ve diğer ikisinin ise Adıyaman Besni ilçesinde entansif beslenmenin yapıldığı bir çiftliğe ait olduğu belirlendi. Araştırmamız sonucunda Adıyaman ili merkez ve ilçelerinde yaşayan halkın çiğ inek sütü ile Aflatoksin M1’e maruz kaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle toplum sağlığının korunması için yetiştiricilerin aflatoksin konusunda bilinçlendirilmesi ve denetimlerin artırılması gerekmektedir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectAdıyaman, Çiğ süt, Aflatoksin M1, ELISAen_US
dc.titleADIYAMAN İLİNDE SATIŞA SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE AFLATOKSİN M1 VARLIĞININ ARAŞTIRILMASIen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
745159.pdf980.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.