Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2969
Başlık: ADIYAMAN İLİNDE SATIŞA SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE AFLATOKSİN M1 VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI
Yazarlar: Çilenti, Sinan
Anahtar kelimeler: Adıyaman, Çiğ süt, Aflatoksin M1, ELISA
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Bu çalışmanın amacı, Adıyaman ili merkezi ve ilçelerinde Eylül 2021-Nisan 2022 tarihlerinde satışa sunulan 96 adet çiğ inek süt örneğinde ELISA yöntemiyle Aflatoksin M1 varlığı ve miktarlarını araştırmaktı. Çalışma sonucunda 96 adet çiğ inek sütünde 43 (%44,79) pozitif 53 (%55,21) negatif örnek, en fazla 0,054 μg/kg ve ortalama 0,028±0,026 μg/kg Aflatoksin M1 bulundu. En çok sonbahar aylarında (n=24) toksin varlığı tespit edildi. Sokak satıcılarından alınan örneklerin tamamı pozitif sonuç verdi. Türk Gıda Kodeksinin maksimum yasal sınırlarını aşan 4 örneğin ikisinin sokak sütü olduğu ve diğer ikisinin ise Adıyaman Besni ilçesinde entansif beslenmenin yapıldığı bir çiftliğe ait olduğu belirlendi. Araştırmamız sonucunda Adıyaman ili merkez ve ilçelerinde yaşayan halkın çiğ inek sütü ile Aflatoksin M1’e maruz kaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle toplum sağlığının korunması için yetiştiricilerin aflatoksin konusunda bilinçlendirilmesi ve denetimlerin artırılması gerekmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2969
Koleksiyonlarda Görünür:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
745159.pdf980.38 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.