Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2948
Başlık: ŞANLIURFA EKOLOJİK KOŞULLARINDA İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLECEK FARKLI SORGUM [Sorghum bicolor (L.) MOENCH] HAT VE ÇEŞİTLERİNDE BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ
Yazarlar: Altun, Ahmet
Anahtar kelimeler: Sorgum, yeşil ve kuru ot verimi, ham protein, adf, ndf
Yayın Tarihi: 2023
Özet: Bu çalışmada; Amacımız, Şanlıurfa'nın ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilecek 8 farklı Sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) çeşidi ve hattında bitki boyu (cm), sap kalınlığı (mm), salkım boyu (cm), yaprak sayısı (adet/bitki), yeşil ve kuru ot verimleri (kg/da), kuru otta ham protein oranı (%), kuru otta adf ve ndf oranları (%) ile sindirilebilir nispi yem değerinin belirlenmesidir. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Osmanbey Yerleşkesi,Tarımsal Araştırma ve Uygulama Alanı, 2021 yaz yetiştirme sezonunda, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, bitki boyu 300.25 cm ile Karacabey melez çeşidinde, Salkım boyu 30.37 cm Karacabey melez çeşidinde, sap kalınlığı 11.90 mm ile tanık nutrima çeşidinde, yaprak sayısı 8.87- 12.87 (adet/bitki), ortalama yeşil ot verimi 13771.56-28171.33 kg/da, kuru ot verimi 11883.54 kg/da ile Tanık Greengo çeşidinde, kuru otta ham protein oranı %8.74-12.75, ndf oranının %46.37-57.16, adf oranının %26.81-32.60 ve nispi yem değeri 104.89-136.30 olarak tespit edilmiştir. Şanlıurfa ili ve benzer ekolojik koşullar için yüksekyeşil ve kuru ot verimleri, hp oranları, adf ve ndf oranları ile nyd değerleri dikkate alındığında Tanık Greengo ve Tanık Nutrima çeşitleri ile EA-311 ve EA-310 hatlarının ekilmesi tavsiye edilmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2948
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
22.05.2023-son.pdf1.79 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.