Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2946
Title: HARRAN OVASI KOŞULLARINDA DAMLA SULAMA YÖNTEMİYLE SULANAN AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) İÇİN UYGUN SULAMA PROGRAMININ BELİRLENMESİ
Authors: Bilgiseven, Bilgen
Keywords: Ayçiçeği, verim, kalite, sulama aralığı, sulama miktarı
Issue Date: 2023
Abstract: Bu çalışma, yarı kurak iklim koşullarında damla sulama yöntemi kullanılarak 2022 yılında Harran Ovası’nda yürütülmüştür. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 2 ana ve 4 alt konu olarak 3 tekerrür olacak şekilde yürütülmüştür. Çalışmada ana konu olarak iki farklı sulama aralığı (D4: 4 gün; D8: 8 gün) ve alt konu olarak 4 farklı sulama seviyesi (I1: %125, I2: %100, I3: %75, I4: %50) kullanılmıştır. Çalışmada farklı sulama aralığı ve sulama seviyelerinin bitki üzerindeki verim ve kalite parametreleri incelenmiştir. Araştırma süresi boyunca D4 konularına 12’ si konulu olmak üzere toplamda 16 kez su uygulanırken, D8 konularına 6’sı konulu olmak üzere toplamda 10 kez su uygulanmıştır. Deneme konularına uygulanan sulama suyu miktarı 418 mm – 785.3 mm arasında değişirken, konuların su tüketim değerleri 458.9 mm – 927.1 mm arasında farklılık göstermiştir. Uygulanan sulama suyunun incelenen fiziksel parametreler üzerinde olumlu etki ettiği gözlemlenirken, yağ oranı için olumlu yönde aynı etkiyi ettiği söylenemez. En yüksek tohum verimi (354.7 kg da-1 ), bin dane ağırlığı (61.2 g da-1 ), tabla başına verim (7.5 g tabla-1 ), tabla çapı (23.7 cm), bitki boyu (125.6 cm), ham yağ verimi (117.2 kg da-1 ) ile 4 gün sulama aralığında, sulama seviyesinin %125 olduğu (D4-I1) konusundan elde edilmiştir. Yağ oranı ise (%42.2) en yüksek değeriyle 8 gün sulama aralığında ve %50 sulama seviyesinin uygulandığı (D8-I4) konusundan elde edilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2946
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bilgen BİLGİSEVEN, YL Tezi (7 Haziran).pdf2.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.