Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11513/2938
Title: | ANTEP FISTIĞINDA PESTİSİT KALINTILARININ BELİRLENMESİ |
Authors: | Öztürk, Sait |
Keywords: | Pestisit kalıntısı, antep fıstığı, QuEChERS, LC-MS/MS |
Issue Date: | 2021 |
Abstract: | Bu çalışmanın amacı Antep fıstığında pestisit kalıntılarını belirlemek ve Türk Gıda Kodeksi’ne göre değerlendirmektir. Taze, kurutulmuş, kavrulmuş ve iç olarak tüketime sunulan toplam 70 adet numune Gaziantep ve Şanlıurfa illerimizden temin edilmiş ve 264 pestisit kalıntısı bakımından analiz edilmiştir. Analizlerde, QuEChERS ekstraksiyon yöntemi ve Likit Kromatoğrafi-Tandem Kütle Spektrometri (LCMS/MS) tekniği kullanılmıştır. Yapılan analizlerde 20 adet taze Antep fıstığı numunesinin yaklaşık % 5’inin herhangi bir kalıntı içermediği, %5’inin maksimum kalıntı limitinin (MRL) altında, ve %90’ının ise MRL’yi aşan düzeylerde kalıntı içerdiği tespit edilmiştir. Kurutulmuş Antep fıstığı numunelerinin tamamının pestisit kalıntısı içerdiği, bunlardan ise %10’unun MRL’nin altında, %90’ının ise MRL’yi aşan seviyelerde olduğu saptanmıştır. Kavrulmuş Antep fıstığı numunelerin %25’inin herhangi bir kalıntı içermediği, %40’ının MRL’nin altında, %35’inin ise MRL’yi aşan seviyelerde kalıntı içerdiği görülmüştür. İç Antep fıstığı numunelerinde ise %10’unun herhangi bir kalıntı içermediği, %40’ının limitlerin altında, %50’inin ise limitlerin üzerinde kalıntı içerdiği tespit edilmiştir. Taze ve kurutulmuş Antep fıstığı numunelerin oldukça yüksek bir kısmının limitlerin üzerinde kalıntı içerdiği görülmüştür. Kavrulmuş ve iç Antep fıstığı numunelerinde ise kalıntı sayısı ve miktarlarında önemli azalmalar görülmüş olsa da bazı kalıntıların limitleri aştığı tespit edilmiştir. Bu durum tüketiciler açısından potansiyel sağlık riskini azaltmak için bazı önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/2938 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
703754.pdf | 1.35 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.