Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2898
Başlık: EFFECTS OF FOLIAR SPRAY OF AMINOPLASMAL, HUMIC ACID AND THEIR COMBINATIONS ON VEGETATIVE GROWTH, LEAF NUTRIENT CONTENT AND SOME FRUIT QUALITY TRAITS IN APPLE (Malus domestica Borkh) TREE
Yazarlar: HASAN, Zhiman Avdal
Anahtar kelimeler: Elma, aminoplazmal, amino asit, hümik asit, organik gübre
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Bu araştırma, Kuzey Irak'ın Duhok şehrinin Bagera bölgesindeki özel bir meyve bahçesinde 2020 ve 2021 yetiştiricilik sezonlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, 'Red Delicious' ve 'Granny Smith' elma çeşitlerinde yapraktan uygulanan aminoplasmal, hümik asit ve bu maddelerin karışımlarının meyve büyümesi, verim, bazı meyve kalite özellikleri ve yaprak besin maddeleri üzerine etkilerini belirlemektir. Deneme; üç tekerrürlü olarak tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre yürütülmüştür. Aminoplazmal (0, 200, 400 ppm), hümik asit (0, 200, 300 ppm) ve bu maddelerin karışımları, 25 Nisan ve 25 Mayıs tarihlerinde elma ağaçlarının yapraklarına uygulanmıştır. Sonuçlar, 200 ve 400 ppm konsantrasyonlarında aminoplasmal püskürtmenin, kontrole kıyasla her iki çeşidin vejetatif özellikleri, üretkenliği ve yaprak besin içeriği üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve 400 ppm konsantrasyonda daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Öte yandan vejetatif büyüme, verim ve yaprak besin içeriği özellikleri üzerinde en iyi sonuçları 200 ve 300 ppm hümik asit konsantrasyonları vermiştir. Elma ağaçları üzerine özellikle 300 ppm’lik hümik asit’in uygulanmasından, kontrole kıyasla daha yüksek sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmada; 300 ppm hümik asit + 400 ppm aminoplasmal’ın birlikte kullanılmasının, elma çeşitlerinin vejetatif gelişme, verimlilik düzeyi ve yaprak besin içeriği üzerine etkileri, kontrol uygulamasına kıyasla daha yüksek olmuştur.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2898
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
749553.pdf1.64 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.