Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2898
Title: EFFECTS OF FOLIAR SPRAY OF AMINOPLASMAL, HUMIC ACID AND THEIR COMBINATIONS ON VEGETATIVE GROWTH, LEAF NUTRIENT CONTENT AND SOME FRUIT QUALITY TRAITS IN APPLE (Malus domestica Borkh) TREE
Authors: HASAN, Zhiman Avdal
Keywords: Elma, aminoplazmal, amino asit, hümik asit, organik gübre
Issue Date: 2022
Abstract: Bu araştırma, Kuzey Irak'ın Duhok şehrinin Bagera bölgesindeki özel bir meyve bahçesinde 2020 ve 2021 yetiştiricilik sezonlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, 'Red Delicious' ve 'Granny Smith' elma çeşitlerinde yapraktan uygulanan aminoplasmal, hümik asit ve bu maddelerin karışımlarının meyve büyümesi, verim, bazı meyve kalite özellikleri ve yaprak besin maddeleri üzerine etkilerini belirlemektir. Deneme; üç tekerrürlü olarak tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre yürütülmüştür. Aminoplazmal (0, 200, 400 ppm), hümik asit (0, 200, 300 ppm) ve bu maddelerin karışımları, 25 Nisan ve 25 Mayıs tarihlerinde elma ağaçlarının yapraklarına uygulanmıştır. Sonuçlar, 200 ve 400 ppm konsantrasyonlarında aminoplasmal püskürtmenin, kontrole kıyasla her iki çeşidin vejetatif özellikleri, üretkenliği ve yaprak besin içeriği üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve 400 ppm konsantrasyonda daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Öte yandan vejetatif büyüme, verim ve yaprak besin içeriği özellikleri üzerinde en iyi sonuçları 200 ve 300 ppm hümik asit konsantrasyonları vermiştir. Elma ağaçları üzerine özellikle 300 ppm’lik hümik asit’in uygulanmasından, kontrole kıyasla daha yüksek sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmada; 300 ppm hümik asit + 400 ppm aminoplasmal’ın birlikte kullanılmasının, elma çeşitlerinin vejetatif gelişme, verimlilik düzeyi ve yaprak besin içeriği üzerine etkileri, kontrol uygulamasına kıyasla daha yüksek olmuştur.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2898
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
749553.pdf1.64 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.