Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2893
Başlık: MARDİN İLİNDE GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ŞARAP ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ
Yazarlar: Deger, Betül
Anahtar kelimeler: Şaraplık Üzüm, Şarapçılık, Ekonomik Analiz, Türkiye
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Türkiye bağcılık alanı ve üzüm üretim miktar bakımından dünyada önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Yıldan yıla az miktar değişiklik göstermek ile birlikte 450 bin hektar ortalama bağ alana sahiptir; ancak var olan potansiyeline rağmen şarapçılık istenilen düzeyde gelişememiştir. Türkiye’de daha çok kurutmalık ve sofralık üzüm gelişmiştir. Bu durum şarapçılık sektörünü kısıtlamaktadır. Diğer taraftan Türkiye bağcılığa yeteri kadar önem verilmemektedir. Ülke ekonomisi için katma değeri önem arz eden bir ürün olan şaraplık üzüm üretimi desteklenmesi, yüksek vergilendirmenin düşürülmesi, üretim miktarı ve kalitenin arttırılması lazımdır. Bu çalışma gayesi, şarapçılık sektörü ülke ekonomisine katkısı değerlendirilmesi ve şarapçılık sektöründe bazı kısıtlamaların değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda Mardin ili kapsamında faaliyet gösteren 40 şarap üretim işletmesi ile yüz yüze anket yapılmıştır. Anket yolu ile elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre şarap işletmeleri çok fazla sorun ile karşı karşıyadır. En büyük sorunların başında ise yüksek vergiler gelmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2893
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
750504.pdf1.1 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.