Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2893
Title: MARDİN İLİNDE GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ŞARAP ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ
Authors: Deger, Betül
Keywords: Şaraplık Üzüm, Şarapçılık, Ekonomik Analiz, Türkiye
Issue Date: 2022
Abstract: Türkiye bağcılık alanı ve üzüm üretim miktar bakımından dünyada önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Yıldan yıla az miktar değişiklik göstermek ile birlikte 450 bin hektar ortalama bağ alana sahiptir; ancak var olan potansiyeline rağmen şarapçılık istenilen düzeyde gelişememiştir. Türkiye’de daha çok kurutmalık ve sofralık üzüm gelişmiştir. Bu durum şarapçılık sektörünü kısıtlamaktadır. Diğer taraftan Türkiye bağcılığa yeteri kadar önem verilmemektedir. Ülke ekonomisi için katma değeri önem arz eden bir ürün olan şaraplık üzüm üretimi desteklenmesi, yüksek vergilendirmenin düşürülmesi, üretim miktarı ve kalitenin arttırılması lazımdır. Bu çalışma gayesi, şarapçılık sektörü ülke ekonomisine katkısı değerlendirilmesi ve şarapçılık sektöründe bazı kısıtlamaların değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda Mardin ili kapsamında faaliyet gösteren 40 şarap üretim işletmesi ile yüz yüze anket yapılmıştır. Anket yolu ile elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre şarap işletmeleri çok fazla sorun ile karşı karşıyadır. En büyük sorunların başında ise yüksek vergiler gelmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2893
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
750504.pdf1.1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.