Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2892
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorHammud, Fatma-
dc.date.accessioned2023-06-13T07:36:34Z-
dc.date.available2023-06-13T07:36:34Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2892-
dc.description.abstractBu çalıĢmada badem bahçelerinde farklı nedenler ile kullanılan „Ferragnes‟ ve „Ferraduel‟ çeĢitleri için uygun in vitro çoğaltma tekniği belirlenmiĢtir. Kültür ortamındaki bitkiciklerin sürgün ve kardeĢlenmelerinin sağlanması için MS besi ortamına 1 mg/l ve 2mg/l konsantrasyonlarında BAP eklenmiĢtir. „Ferragnes‟ badem çeĢidi özelinde BAP konsantrasyonlarından 1.0 mg/l uygulamasının daha uygun olduğu belirlenmiĢ, bu konsantrasyonda yüksek oranda yaprak sayısı olduğu sonucuna varılmıĢtır. BAP konsantrasyonu 2 mg/l olduğunda ise eksplantların boyunun daha uzun olduğu belirlenmiĢtir.„Ferraduel‟ çeĢidinde boy uzunluğu, en geniĢliği, yaprak sayısı ve kardeĢlenme oranlarında 2.0mg/l BAP kullanılmasının uygun olduğu belirlenmiĢtir. Kültüre alınan hem uç hem de boğum eksplantları 1.0 ve 2.0 mg/l BAP içeren besin ortamında beĢinci gün itibarı ile sürmeye baĢlamıĢtır, üçüncü haftanın sonunda eksplantların %73‟ü altkültüre alınabilecek büyüklüğe ulaĢmıĢtır. AraĢtırmada IBA‟nın farklı konsantrasyondaki kullanımının köklenme oranları üzerine etkisi olmadığı belirlenmiĢtir. Bu doğrultuda; ortamda 0.1 mg/l NAA ihtiva eden beĢinci köklendirme ortamında ise Ferragnes için %23.07 köklenme baĢarısı ortalama 2.6 adet kök sayısı; „Ferraduel‟ çeĢidinde ise %62.50 köklenme baĢarısı, ortalama 2 adet kök sayısı belirlenmiĢtir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectFerragnes, Ferraduel, in vitro, mikroçoğaltım, rejenerasyonen_US
dc.titleFERRAGNES VE FERRADUEL BADEM ÇEġĠTLERĠNĠN IN VITRO MĠKROÇOĞALTIMIen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
750289.pdf1.34 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.