Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2871
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorİZOL, Zülfükar-
dc.date.accessioned2023-06-12T11:15:45Z-
dc.date.available2023-06-12T11:15:45Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2871-
dc.description.abstractBu çalıĢma, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Mantar üretim ünitesinde 2020-2021 yıllarında yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada, buğday samanına (S) farklı oranlarda badem kabuğu (BK) (%0, 25, 50, 75 ve 100) ve buğday kepeği (K) (%0, 5, 10, 15 ve 20) ilave edilerek hazırlanan 25 yetiĢtirme ortamının Pleurotus ostreatus mantarının (PL-23 çeĢidi) verim, bazı kalite özellikleri ve besin elementi içeriğine etkileri araĢtırılmıĢtır. YetiĢtirme ortamlarının dezenfeksiyon sonrası ve hasat sonrası dönemlerinde, pH, nem, kül, organik madde, karbon (C), azot (N), C:N oranı ve mineral madde miktarları belirlenmiĢtir. Dezenfeksiyon sonrası ve hasat sonunda yetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu miktarları arttıkça, OM, C miktarları ve C:N oranlarının arttığı, kül, N, P, Ca, Mn ve Zn miktarlarının ise azaldığı tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada, yetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu miktarı arttıkça, misel geliĢim süresinin kısaldığı belirlenmiĢtir. En kısa misel geliĢim süresi %100BK (16.36 gün), en uzun süre ise %25BK ortamlarından (18.48 gün) elde edilmiĢtir. YetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu ve buğday kepeği miktarı ve bunların interaksiyonlarının verim ve biyolojik etkinlik oranı (BE) üzerine etkisi istatistiksel olarak çok önemli (pen_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectBadem Kabuğu, Biyolojik Etkinlik, Buğday Kepeği, Pleurotus ostreatus, Verimen_US
dc.titleBUĞDAY SAMANI ESASLI ORTAMLARA FARKLI ORANLARDA BADEM KABUĞU VE BUĞDAY KEPEĞĠ ĠLAVESĠNĠN ĠSTĠRĠDYE MANTARININ (PLEUROTUS OSTREATUS) VERĠM VE KALĠTESĠNE ETKĠSĠen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
750178.pdf3.99 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.