Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/2842
Başlık: | KAHVALTILIK YENİ BİR ÜRÜN: ÇÖREK OTLU PEKMEZ KREMASI |
Yazarlar: | Çevik, Tuba |
Anahtar kelimeler: | Sadeyağ, Pekmez, Çörek otu, D-Optimal karışım, Pekmez kreması |
Yayın Tarihi: | 2022 |
Özet: | Bu çalışmada, Şanlıurfa sadeyağı, üzüm pekmezi ve çörek otundan oluşan çörek otlu Pekmez Kreması adında yeni bir ürün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışma da D-Optimal Karışım Modeli (D-Optimal Mixture Design) kullanılarak ürünü oluşturan bileşenlerin (üzüm pekmezi, Şanlıurfa sadeyağı, çörek otu, emülgatör) farklı oranlarda 20 adet deneme ürünü üretilmiştir. Üretilen bu üründe cevap değişkeni olarak tekstürel parametreler olan katılık, kıvam, yapışkanlık ve viskozite endeksi kullanılmıştır. Deneme ürün bileşenleri ile uygun modellerin cevap değişkenleri üzerindeki etkisi varyans analizi ile tespit edilmiştir. Daha sonra, optimizasyon çalışmaları için cevap değişkenlerine ait varsayımlar yapılarak en uygun ürün bileşimi yapılmıştır. Sonuç olarak, istenilirliği en yüksek (0.91) Çörek otlu Pekmez Kreması bileşimi %56.521 üzüm pekmezi, %25.00 Şanlıurfa sadeyağı, %14.979 çörek otu, % 3.50 lesitin olarak optimize edilmiştir. Bileşimi optimize edilen Çörek otlu Pekmez Kremasının viskoz, sürülebilir, düşük asitli ve orta nemli, hafif parlak ve kırmızı-sarı renk skalasında yer almış bir ürün olduğu ve eğitimli panelistler tarafından beğenildiği ve endüstriyel ölçekte üretilebilecek potansiyel taşıdığı sonucuna varılmıştır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/2842 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
756791.pdf | 1.66 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.